Prenumerera på nyheterna

Världsturismorganisation ber britterna förändra karantänbeslut

Nyligen tog den brittiska regeringen beslutet att hemvändande turister från Spanien ska sättas i karantän. Oppositionen i Storbritannien var emot förslaget. Det visar att bekämpningen av covid-19-pandemin även bygger på politiska beslut. En är för och en annan är emot.

Nu vill Världsturismorganisationen, UNWTO, att britterna omprövar sitt beslut och tillåter britter att resa till Spanien på semester. När karantäntvånget infördes ledde det till att flera flygbolag ställde in rutter på spanska destinationer.

UNWTO är en mellanstatlig organisation för främjande av turism med högkvarter i Madrid. Organisationen bildades på initiativ av Förenta nationerna efter det internationella turismåret 1967.

Generalsekreteraren för UNWTO, Zurab Pololikashvili, är motståndare till ensidiga beslut som begränsar resor mellan EU-länder. Under gårdagen besökte han Málaga och träffade borgmästaren (bilden).

Han har skickat en skrivelse till den brittiska regeringen att ompröva karantänbeslutet och tillåta resenärer till Spanien. Det brittiska beslutet skadar spansk turism, menar Pololikashvili.

Samtidigt kom Spaniens ansvarige för akutsjukvården, Fernando Simón, med ett kontroversiellt uttalande där han tackade Belgien och Storbritannien för att dessa hindrar resor till Spanien och risken för importerade coronafall.

Simón glömmer därmed bort turistsektorn som är viktig för Spanien.

UNWTO:s generalsekreterare kommenterar Simóns utspel med att ”ingen garanterar att du inte blir smittad i din egen stad”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.