Prenumerera på nyheterna

Varmare i luften men svalare i havet

Hittills har Costa del Sol och Málagaprovinsen upplevt en sommar med fler riktigt heta dagar än normalt. Samtidigt visar statistik att temperaturen i havet har varit svalare än normalt, nästan två grader.

I juli var genomsnittstemperaturen på badvattnet längs Solkusten 18,9 grader. Det är betydligt lägre än genomsnittstemperaturen på 20,2 grader.

Hittills i augusti är genomsnittstemperaturen på badvattnet 18,5 grader vilket kan jämföras med det historiska genomsnittet i augusti som är 21,4.

Kanske vi kommer ihåg fjolåret då badvattnet längs Costa del Sol höll behagliga 26,6 grader. Betydligt svalare i år alltså.

Anledningen är vinden. Det är en ihållande ”poniente” som har bidraget till det svalare vattnet. Stora mängder vatten förs in i Medelhavet från Atlanten.

Luften har varit betydligt varmare. Hittills har Solkusten haft 14 dagar från juli till mitten av augusti med heta ”terral” som har pressat upp kvicksilvret till över 40 grader på flera platser. I måndags hade Álora 44,4 grader enligt officiella siffror från väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) som Diario SUR hänvisar till i onsdagens nummer.

I juli registrerade Aemet vid den officiella mätstationen vid Málaga flygplats en genomsnittstemperatur på 27,2 grader. Det är 1,7 grader över det historiska genomsnittet för juli sedan 1981.

Varmast vid Málaga flygplats var det den 24 juli med 42,6 grader.

Senaste dagarna har varm luft från Nordafrika trängt in över Spanien vilket har bidragit till stigande temperaturer även i badvattnet. Málaga redovisar 25 grader i vattnet, Marbella 23 och Vélez Málaga 24.

Att lufttemperaturen varit högre än normalt samtidigt som badvattnet varit lägre än normalt har bidraget till flera dagar med havsdimma längs kusten.
Läs mer om: Havsdimma utmed Costa del Sol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.