Värmeböljan i juni slog rekord över stora delar av Spanien

Det slogs rekord på 33 av Spaniens meteorologiska väderstationer, 26 av dem registrerade den högsta junitemperaturen och 7 av dem mätte den högsta temperaturen någonsin.

Värmeböljan som svepte in över stora delar av Europa och största delen av Spanien satte ett antal historiska rekord. I vissa fall slogs junirekordet flera gånger, i till exempel den Katalanska staden Lleida så uppmättes 41ºC, 41.2ºC, 43.1ºC och 43.4ºC vilket krossade det tidigare junirekordet på 40.6ºC och det årliga rekordet på 43.1ºC.

Retiro mätstation i Madrid uppmätte också sina högsta temperaturer sedan de började mäta 1920. Före värmeböljan i juni var det absoluta rekordet 40,6ºC (från augusti 2012) men i år så uppmättes 40,7ºC den 28 juni.

I likhet med Lleida och Madrid Retiro uppmätte övervakningsstationerna i Burgos, Girona, Torrejón (Madrid), Navacerrada (Madrid) och Calamocha (Teruel) temperaturer som slog alla tidigare mätningar. Cuenca, Ávila, Bilbao, Valladolid, Salamanca, Barcelona, Granada, Zaragoza, Pamplona och Toledo var bland de 26 städer som registrerade sina högsta temperaturer för juni månad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.