Prenumerera på nyheterna

Varning för falskt e-postmeddelande från socialförsäkringen

En e-post som ser ut att komma från Seguridad Social i Spanien med uppgift om skatteåterbäring är i själva verket ett ”phishing-bedrägeri”.

Nätsäkerhetsföretaget Panda Security har avslöjat en våg av ”phishing-atacker” där brottslingarna skickar en e-post med rubriken ”devolución de impuestos”. Det står i meddelandet att du skall få tillbaka 345,76 euro med det falska referensnumret ES-A80105W.

Den nationella internetsäkerhetsbyrån ”La Oficina de Seguridad del Internauta del Instituto Nacional de Ciberseguridad (INCIBE) ” har också varnat för detta bedrägeriet. I e-postmeddelandet finns det en län som går till en webbplats som simulerar identiteten för Seguridad Social säger Panda i ett uttalande.

Bedragarna har varit framgångsrika och en del av framgången beror på att uppmaningen i e-posten är att det måste handlas snabbt för länken har ett mycket närliggande utgångsdatum, vilket gör att mottagaren handlar snabbt utan att vara på sin vakt. Och bedragarna behöver ytterst liten tid för att stjäla användardata och därmed länsa användarens konto.

Panda Security erinrar om att den verkliga webbplatsen för Social Seguridad seg-social.es medan bedragarnas slutar på gob.es.

Ett annat sätt att identifiera den falska länken är att den har protokollet ”https”, vilket är synligt i början på länken. Medan paradoxalt nog den äkta webbplatsen inte har ett SSL-säkerhetscertifikat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.