Prenumerera på nyheterna

Vårsol på Solkusten och mörkaste december i Stockholm sedan år 1934

Runt 22 grader och sol första helgen med öppna gränser mellan kommunerna inom Andalusiens provinser. Många ägnade söndagen åt att vara ute i friska luften. Det kändes som en typisk vårdag efter förra helgens kyla.

Sedan i lördags befinner sig Andalusien i den första progressiva avskalningen som betyder att kommunkarantän upphör i Andalusien. Däremot kvarstår perimeterkarantän för provinserna. Först på fredag från den 18 december blir det tillåtet att passera provinsgränserna i Andalusien.

Många butiker hade söndagsöppet under gårdagen vilket gjorde att många inte villa missa tåget med att julshoppa.

Och tack vare det soliga och varma vädret höll sig folk utomhus i stället för att trängas inomhus. Uteserveringar vid barer och restauranger var fyllda till gränsen så långt det är möjligt på grund av Covid-19-pandemin.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno betonade i helgen att det gäller att visa stor försiktighet under den första veckan när Andalusien delvis öppnar upp.

”Att vara försiktig är garantin för att både bevara hälsan och rörligheten inför fortsättningen” sa Moreno med anledning av att den fria rörligheten mellan kommuner inom samma provins som har varit begränsad sedan den 10 november återigen tillåts sedan i lördags.

Soligt och vackert väder på Costa del Sol och Costa Tropical och i stora delar av Spanien alltså.

Däremot håller det på att slåss rekord i Sverige. Stockholm kan få den mörkaste december sedan 1930-talet. Faktum är att den svenska huvudstaden och flera andra svenska större städer kan gå mot den solfattigaste december i mannaminne.

Stora delar av Sverige har nämligen inte sett solen sedan slutet av november: huvudstaden såg solen senast den 28 november, Karlstad den 27 november, skriver Svenska Dagbladet.

En gång tidigare har noll soltimmar registrerats i Stockholm under december och det skedde år 1934. I snitt brukar Stockholm ha 33 soltimmar i december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.