Prenumerera på nyheterna

Värsta fiskdöden någonsin i El Mar Menor

Vi har sett tv-bilderna under lång tid. Mängder av döda fiskar i El Mar Menor, det lilla havet, i Murciaregionen. Det rapporteras om den största fiskdöden någonsin med 4,5 ton död fisk. Det är ingen vacker syn längs stränderna i Europas största saltsjö.

Och räkna med att det blir en infekterad politisk strid mellan centralregeringen och regionregeringen när ansvar ska utkrävas.

Illegal bevattning och konstgödning pekas ut som orsakerna till fiskdöden som är värre i år jämfört med den som inträffade 2019 då cirka tre ton död fisk plockades upp.

Enligt naturföreningen Anse och Världsnaturfonden har det påträffats allt mer död fisk flera delar av den stora saltsjön. Det är sydöstra delen (nära La Manga) som är värst drabbat vid kanalen Marchamalo.

Det talas om en stor miljökatastrof och ett ekonomiskt fiasko som skadar bilden och framtiden för turistenklaven i Murciaregionen.

Anoxi (syrebrist) och hypoxi (mycket låg mängd syre) pekas ut som orsakerna till den omfattande fiskdöden som följde efter sommarens stora värmebölja. Experterna tvivlar inte på att den kroniska sjukdomen som Mar Menor har lidit i årtionden av, nämligen övergödning, också är orsaken till fiskdöden.

Gödningsmedel följer med när 8.000 hektar jordbruk i Campo de Cartagena bevattnas med färskvatten.

Murciaregionen vill att saltsjön blir utlyst som katastrofområde och att centralregeringen skjuter till pengar för tömning av vattendragen och rening. Madridregeringen å andra sidan menar att regionregeringen i Murcia är den stora boven i dramat som har tillåtet övergödningen i fyra decennier.

(Foto: Anse)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.