Prenumerera på nyheterna

Vi är ett turistland och vi har inte råd med stängd gräns

Från att ha tagit emot 84 miljoner utländska besökare 2019 som spenderade över 92 miljarder euro så upplevde den spanska turistsektorn ifjol det värsta året någonsin. Först 2023 kan vi uppleva liknande siffror. I sommar kommer vändpunkten för en sektor som har varit så gott som stängd i över tolv månader. Det säger Spaniens statssekreterare inom turism, Fernando Valdés, i en intervju.
Upp emot en miljon anställda inom hotell- och serveringsnäringen är permitterade fram till sista maj. Regeringen satsar sju miljarder euro i stödpaket till turistsektorn varav två miljarder går enbart till Kanarieöarna och Balearerna.

Från i sommar räknar regeringen med en återhämtning.

Stängda regiongränser
Inför påsken framfördes kritik mot de stängda regiongränserna samtidigt som Spaniens yttre gräns är öppen.

Spanjorer kan inte färdas fritt inom landet medan däremot utlänningar kan flyga på solsemester till Spanien med negativt PCR-test och ifyllt hälsoprotokoll. Väl inne i landet gäller samma regler för utländska besökare som för bosatta.

Det innebär att turister kan vistas i området de reste in i, men att det inte är tillåtet att resa vidare in i en annan provins (som i Andalusien) eller annan region med perimeterkarantän.

Landets yttre gräns ska fortsatt vara öppen. Däremot kommer gränserna mellan regionerna troligtvis att vara stängda så länge det är utlyst nationellt nödläge, säger Fernando Valdés och tillägger:

– Spanien är inte det land som kommer att be om att gränser i Schengen ska stängas. Vi är ett turistland, och vi har inte råd med stängd gräns.

Coronarestriktionerna inne i landet kommer att vara kvar så länge pandemin inte är under kontroll. Så länge vi har nationellt nödläge kvarstår vissa coronarestriktioner.

– Vi hoppas på en bra positiv sommar för turistbranschen. Vårt fokus är att göra Spanien till en säker destination i sommar, säger Fernando Valdés.

Nationellt nödläge
Nationellt nödläge är utlyst i Spanien fram till minst 9 maj.

Nödläget ger utökad kompetens till Spaniens autonoma regioner att tillämpa de åtgärder som man anser nödvändiga för att bekämpa spridningen av covid-19.

På onsdag den 7 april ska hälsovårdsmyndigheterna sammanträffa med centralregeringen och regionregeringarna för att besluta vad som gäller efter att påskrestriktionerna upphör den 9 april.

Andalusien
Andalusiens regionpresident Juanma Moreno sa på måndagen i samband med en pressträff på sjukhuset Hospital Universitario Virgen Macarena i Sevilla, att några utvidgade coronarestriktioner inte är att vänta.

– I nuläget har vi inga nya förslag på utökade restriktioner. Vi önskar varken begränsa näringslivet eller invånarnas rörlighet ytterligare. Vi måste vara mycket försiktig och låta mer tid gå innan vi kan lyfta de begränsningar som nu finns, så att vi kan ha den nya vågen under kontroll.

Incidenstalet i Andalusien ligger på 155,4. Antalet covidpatienter på regionens sjukhus är i dagsläget 1.218 varav 282 får vård på iva. Det betyder att sjukhusen har 232 fler covidpatienter idag måndag jämfört med för en vecka sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.