Prenumerera på nyheterna

Vi är mycket stolta över den spanska solidariteten

Den internationella humanitära hjälprörelsen Röda Korset har gjort en stor insats i Spanien hittills under Covid-19-pandemin med att organisera hjälp till 1.350000 utsatta människor. Enligt uppskattningar behövdes 11 miljoner euro och fram till nu har tio miljoner kommit in. Ytterligare 13 insatser från olika företag väntar på att komma in.

Javier Senent, president för Röda Korsets verksamhet i Spanien säger att han är mycket stolt över den solidaritet som spanjorerna hittills har visat.

Röda Korset är en internationell humanitär rörelse med cirka 97 miljoner volontärer, medlemmar och anställda i hela världen. Den grundades för att skydda mänskligt liv och hälsa, för att garantera respekten för alla människor, och för att förhindra och lindra mänskligt lidande

Vi befinner oss mitt i en kris. Samtidigt säger representanter ur Röda Korset att vi har nästa stora kris framför oss då alla sår ska läkas efter Covid-19-pandemin. Härnäst väntar en social och ekonomisk pandemi. Hjälpplanen med namnet ”Plan Responde Emergencia Coronavirus” kommer att fortsätta under lång tid för att stödja och ge hjälp till utsatta.

Senent riktar också tacksamhet till tidningskoncernen Vocento, där bland annat rikstidningen ABC samt provinstidningarna Diario SUR och Ideal ingår, att de donerar 10 procent av söndagsförsäljningen i kiosker.

– Men hela det spanska samhället och ställt upp och visat solidaritet i denna kris.

Röda Korset har hittills under Covid-19-pandemin gjort 600 ambulanser tillgängliga för myndigheterna. De har medverkat till att sätta upp fältsjukhus och understött med frivilliga som delat ut munskyddsmasker och stått för utbildningar via videokonferenser.

Vår insats täcker hela Spanien, säger Javier Senent och nämner distribution av mat till behövande, utföra ärenden som att köpa mat, mediciner och leverera detta. De har även regelbunden telefonkontakt med 700.000 äldre och utsatta människor för att hålla sig uppdaterade om deras behov.

Vid kriser är civilsamhället i Spanien starkt.

Men även frivilliga hjälparbetare hos Röda Korset har blivit smittade. Hittills 40 personer av totalt 50.000 som har arbetat ute på fältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.