Prenumerera på nyheterna

Vi ger inte bort något som går emot Gibraltars önskemål

Den brittiske premiärministern Boris Johnson sa på torsdagen i samband med Gibraltars nationaldag att ”inget fragment av brittisk suveränitet kommer att ges bort som går emot Gibraltars önskemål”. På torsdagen firades Gibraltars nationaldag eller Gibraltar National Day som firas årligen den 10 september. Den räknas som officiell nationaldag i Gibraltar.

Det är en dag då befolkningen minns folkomröstningen 1967 där Gibraltar röstade om de ville komma under Spaniens överhöghet eller fortsätta vara under brittisk överhöghet men med självstyre. 99,65 procent röstade för att tillhöra Storbritannien.

Och Gibraltars status kommer inte att förändras.

Det sa den brittiske premiärministern Boris Johnson i ett tre minuter förinspelat tal från Downing Street’s 10 som publicerades på Twitter på torsdagen.

”Gibraltars brittiska suveränitet kommer aldrig att förändras om inte invånarna önskar något annat”.

Johnson varnade för att det kan komma press utifrån om förändring inte minst efter Storbritannien och Gibraltars Brexit som enligt premiärministern skapar strålande möjligheter i en spännande framtid.

Årets nationaldagsfirande i Gibraltar beskrivs som stillsamt. Några högtidstal med folkfest på traditionella Casemates hölls inte på grund av covid-19-pandemin. Folk var hemma eller på stranden.

I stället hölls tal via tv-kanalen GBC.

Boris Johnson berömde Gibraltars insats under pandemin.

”De senaste månaderna har varit svåra för oss alla. Och vi har ännu inte sett slutet. Ni har gjort en fantastisk insats under pandemin och samtidigt försökt hålla igång ekonomin”.

”Kom ihåg att ni är en del av den brittiska familjen, och precis som med resten av familjen, slår vi våra armar om er”.

Även ministrar från Nordirland, Wales och Skottland lyckönskade Gibraltar med förinspelade tal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.