Prenumerera på nyheterna

Vi hoppas sardinspett blir immateriellt kulturarv

Idag avslutas Turist– och restaurangmässan H&T (Salón de la Hostelería y el Turismo) i Málaga med 130 utställare och många besökare som närvarat vid konferenser, provsmakningar och gastronomiska tillställningar.

Det har varit tre mycket intensiva och lyckade dagar.

Turist– och restaurangmässan H&T är ett utmärkt exempel på att det går att mötas ansikte mot ansikte. Det personliga mötet på plats är oslagbart. Ett högst 72 timmar gammalt antigentest var obligatoriskt för alla deltagare. För utställare, föreläsare, besökare och journalister gällde samma sak.

Från klockan 8 på morgonen var testverksamheten igång. Efter 20 minuter kom svaret som registrerades i den personliga QR-kod. Bra utrymmen, stora ytor garanterade säkerheten ytterligare.

Svenska Magasinet var på plats under tisdagen och kunde konstatera att det fungerade fint. Det visar bara att med vilja och rätt insatser går det att arrangera mässor, trots pandemi och begränsningar.

Oavsett hur situationen ser ut måste någonting göras. Det är alla överens om.

Lokala produkter
Provinsstyrelsen vice ordförande och den ansvarige för ”Sabor a Málaga”, En smak av Málaga, Juan Carlos Maldonado, kunde glädjas åt att inte mindre än 250 kvadratmeter stor yta vid mässan gick till att marknadsföra mängder av lokala produkter.

– Málaga är också ett gastronomiskt turistmål med sin egen identitet Sabor a Málaga. Nu har vi lagt till orden El sabor que nos une (smaken som gör oss unika, red. anm.) Med Km 0 och Sabor a Málaga presenteras maträtter som sardinspett som är typiska för området.

– Det är en maträtt typisk för Costa del Sol som definierar vår tradition. Vi hoppas att den ska få utmärkelsen immateriellt kulturarv för mänskligheten av Unesco, berättade Maldonado när Svenska Magasinet träffade honom en kort stund mellan presentationer och forum (bilden).

Värdstad
Redan nu står det klart att Málaga blir värdstad för evenemanget ”Mesa del Turismo”. Staden på Costa del Sol är en oas inom turism, säger Juan Molas när han annonserade om det stora evenemanget till hösten som ska sätta fokus på marca España.

Molas medverkade på tisdagen vid en paneldiskussion under rubriken ”turism som en socioekonomisk motor”.

Juan Molas vädrade också sitt missnöje mot centralregeringens hantering av pandemin. Även Bryssel och vissa regionregeringar fick kritik.

– Krisen är också politisk. Vi inom turism är mycket besvikna över den dåliga ledningen. Vi försvarar ingen politisk ideologi. Vårt parti är turism, sa Molas.

Vaccinpass
Han vill bland annat se att Spanien pressar på för att Bryssel godkänner det gröna kortet, även kallat vaccinpasset, för att rädda sommaren och öka rörligheten. Även att Spanien ska följa Greklands exempel och ta emot vaccinerade turister från USA i sommar eller de med negativt PCR-test.

Det faktum att 60 procent av britterna redan är vaccinerade är en möjlighet som vi inte kan förlora.
– Även om våra fickor är tomma kommer vi att fortsätta öka pressen och trycket på myndigheterna att agera.

Säkra luftkorridorer
Direktören för Holiday World, Mari Francis Peñarroya, säger att problemen inte försvinner bara för att turisterna kommer. Många inom turistnäringen är skuldsatta. Och stödet som regeringen pratar om är i verkligheten lån som måste återbetalas.

– Det är inte säkert att britterna väljer Costa del Sol i sommar eftersom Kanarieöarna och Balearerna har gjort sina läxor och upprättat säkra luftkorridorer liksom Grekland arbetar på.

– Vi måste fortsätta arbeta med säkra luftkorridorer till Costa del Sol från Storbritannien och Tyskland. Förutom att prioritera vaccinpasset även överväga att betala PCR-testet för turister som väljer kusten, säger Mari Francis Peñarroya.

Även vice presidenten för golfbanornas sammanslutning i Spanien (Asociación Española de Campos de Golf), Carlos Pitarch Little, framträdde vid mässan i Málaga.

Han ber om att golfsektorn ska få samma stöd och hjälp som den övriga turistsektorn.

Bildtext: Både Svenska Magasinets Ola Josefsson och provinsstyrelsens vice president Juan Carlos Maldonado hoppas att sardinspett (espeto de sardinas) får utmärkelsen immateriellt kulturarv för mänskligheten av Unesco.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.