Prenumerera på nyheterna

”Vi kan inte leva i ett permanent nationellt nödläge”

Den 9 maj upphör det nationella nödläget i Spanien har landets centralregering meddelat. Men vissa regionregeringar motsätter sig beslutet. Bland annat vill Baskien se en förlängning. Även Andalusien har uttryckt liknande önskemål.

Idag meddelar Valenciaregionen att de inte tänker be om någon förlängning av det nationella nödläget. De anser att de har instrumenten som krävs för att godkänna regionala begränsningar för att stoppa smittspridningen.

– Vi har möjligheten att fatta egna regionala beslut för att motverka smittspridningen, säger regionpresidenten Ximo Puig (bilden).

Det som upphör i samband med att det nationella nödläget hävs är regionernas perimeterkarantän samt utegångsförbud.

Fram till den 9 maj har även Valenciaregionen utegångsförbud mellan klockan 22-06. Butiker och serveringsställen kan hålla öppet till klockan 22. Högst sex personer får samlas vid samma bord på restaurang eller i privata hem. Sällskapet får tillhöra högst två olika hushåll.

Regionpresidenten menar att det nationella nödläget har gjort sitt. Nu måste vi börja sända andra typer av signaler. Vi kan inte leva i ett permanent nationellt nödläge utan vi måste inleda en lättnad av begränsningarna som är logisk, säger Ximo Puig.

Incidenstalet i Valenciaregionen låg igår onsdag på 42,69 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

Vaccinationstakten har ökat i regionen. Nästa vecka inleds vaccineringen av personer mellan 66 till 69 år. Den regionala Folkhälsovården meddelar att personer födda mellan 1952 och 1955 börjar vaccineras från den 3 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.