Prenumerera på nyheterna

Vi kommer alla att bli smittade

Spanien har nått milstolpen att 90 procent av befolkningen från 12 år är fullt vaccinerade. Men enligt immunologen och forskaren Margarita de Val är det fortfarande inte möjligt att tala om konventionell gruppimmunitet. Häromdagen talade den spanske regeringschefen Pedro Sánchez om en ”kollektiv framgång” med 90 procent (90,3 procent i måndags, red. anm.) av befolkningen fullt vaccinerad.

38 miljoner
– 38 miljoner spanska män och kvinnor har tillräckligt med skydd för att möta de allvarligaste konsekvenserna av sjukdomen covid-19, sa Sánchez.

Dessutom kan vi lägga till kampanjer med påfyllnadsdoser och vaccination för minderåriga.

Margarita de Val som är expert på virala infektionssjukdomar vid Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC) i Madrid säger i en intervju för Business Insider España att vi inte kommer att utrota viruset med vacciner. Å andra sidan bidrar vaccin och naturliga infektioner då befolkningen exponerats av viruset till ett visst skydd.

Tack vare den höga vaccinationsgraden i Spanien är det nu färre som blir allvarligt sjuka jämfört med tidigare. Trots ankomsten av den nya omikronvarianten, kylan och helgfiranden som orsakat nya smittovågor.

Nyckelfaktor
Att Spanien trots storleken som land lyckats vaccinera mellan 98 och 100 procent av befolkningen över 60 år pekas ut som en nyckelfaktor.

– Det är en grupp som är nyckeln till att analysera den epidemiologiska situationen. De som lider mest, som avlider eller fyller intensivvårdsavdelningar och sjukhus genererar mest problem för resten av samhället med försämrad ekonomi då restriktioner måste införas, säger Margarita de Val.

Enligt Margarita de Val kan vi ännu inte tala om en konventionell gruppimmunitet. Vaccinerna stoppar inte överföringen av virus eller av smittan och de förhindrar inte immuniserade personer från att utveckla asymtomatiskt fall.

– En gruppimmunitet är när vaccinerade människor är som sköldar, det vill säga de varken blir smittade eller smittar andra.

Leva med viruset
I media rapporteras det om allt fler länder som väljer att leva med viruset. Att förhindra en topp av allvarligt sjuka samtidigt som ekonomin hålls öppen.

Läs mer: Moreno vill ha mindre snack om smitta

Förr eller senare kommer vi alla att bli smittade. Det beskrivs som ”oundvikligt” och vi ser det redan ske med en omfattande smittspridning.

– Vi kommer alla att bli smittade. Vi kommer inte att kunna utrota viruset med vacciner. Viruset fortsätter att cirkulera precis som andra virus.

– Jag tror att viruset kommer att finnas kvar som ännu ett luftvägsvirus trots den vaccinerade befolkning. Varje år blir det en prövning för de svagaste människorna, precis som fallet är med den vanliga influensan, säger Margarita del Val.

Virologen Margarita del Val säger också i en intervju för nyhetsbyrån Europa Press att det obligatoriska kravet med täckta andningsorgan utomhus varken gör till eller ifrån. Det hjälper lite och dess bidrag är till minimal hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.