Prenumerera på nyheterna

Vi närmare oss nyval

Klockan tickar och ingenting nytt kom fram under gårdagen efter det flera timmar långa mötet mellan PSOE och Unidas Podemos som beskrivs som krokigt. Läget är låst och det finns ingenting i nuläget som tyder på att vänsterradikala Unidas Podemos kommer att stödja en PSOE-regering i minoritet.

Pablo Iglesias, partiledare, för Unidas Podemos kräver ministerposter och en koalitionsregering något som PSOE-ledaren Pedro Sánchez säger blankt nej till.

Pedro Sánchez är pressad. Han försöker få till en regeringsbildning med PSOE som minoritetsregering med hjälp och stöd av Unidas Podemos plus några stödröster från regionala nationalistiska partier. Om Sánchez kan erbjuda landets invånare en varaktig parlamentarisk majoritet som ger stabilitet i dagsläget tvivlar allt fler på.

Sánchez räds inte ett nyval. Opinionsundersökningar visar att PSOE skulle få ökat väljarstöd. Unidas Podemos har tappat väljare till PSOE tidigare och riskerar att göra det igen.

Hur långt vågar Unidas Podemos sträcka sig, är frågan. Väljer de till sist att släppa fram PSOE och Pedro Sánchez. Vid ett nyval riskerar de att mista ytterligare väljare.

18 dagar till. Sedan kommer kung Felipe VI att upplösa parlamentet och nyval väntar den 10 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.