Prenumerera på nyheterna

Vicepresident åtalas för omfattande penningtvätt i Spanien

Legenden säger att han flydde från Syrien till Puerto Banús och Marbella med ett flygplan fullastat med guld. Den tidigare vicepresidenten Rifaat Al Assad, farbror till den nuvarande presidenten Bashar Al Assad i Syrien, samt ytterligare tretton personer varav flera familjemedlemmar åtalas för att ha ingått i en kriminell organisation som ägnat sig åt en omfattande penningtvätt i Spanien. Sedan 1980-talet har över 600 miljoner euro tvättats.

Enligt åtalet som presenterats av domaren José De la Mata vid nationaldomstolen i Spanien ska Rifaat Al Assad och flera familjemedlemmar flytt från Syrien med 300 miljoner euro. Åtta av Rifaat Al Assads barn samt två hustrur finns med bland de som åtalas.

Åtalet rör totalt 14 personer som har tillhört en kriminell organisation som ägnat sig åt omfattande penningtvätt. Huvudmannen Rifaat Al Assad är bror till den sedan tidigare avlidne syriske presidenten Háfez Al Assad (1971-2000) och som lämnade landet 1984 med 300 miljoner dollar som tillhörde den syriska statskassan.

Enligt åtalet ska Rifaat Al Assad ägnat sig åt ytterligare kriminell verksamhet som utpressning, hot, smuggling, handel av arkeologiska fynd och narkotikahandel, och inkomster som tvättats vita via 500 fastighetsköp bland annat på Costa del Sol. Totalt rör det sig om 600 miljoner euro som tvättats.

Rifaat Al Assad har även ägnat sig åt penningtvätt i Gibraltar, Schweiz, Panama och Jersey.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.