Prenumerera på nyheterna

Videokonferens om residenta utlänningars möjlighet till covidvaccin

Under gårdagen höll Remedios Bocanegra vid Marbellas utlänningsavdelning, Extranjeros Residentes, tillsammans med kommunalrådet för hälsovården, Enrique Rodríguez, en videokonferens med flera utländska föreningar och klubbar (bilden).

Kommer residenta utlänningar att bli vaccinerade?

Runt 30 procent av invånarna i Marbella är mantalsskrivna residenta utlänningarna.

Bocanegra förklarade att alla invånare från andra länder som arbetar och som är inskrivna i det allmänna socialförsäkringssystemet Seguridad Social och som har det regionala sjukvårdskortet kommer att bli vaccinerade.

Och de som önskar det regionala sjukvårdskortet ska ta med vissa dokument till registreringen på vårdcentralen eller centro de salud. Det gäller mantalsskrivningen som måste vara minst tre månader gammal.

När det gäller pensionärer ska dessa även ha med sig ett dokument från den allmänna socialförsäkringen från det land varifrån de kommer. Det är blanketten S1 som Försäkringskassan i Sverige utfärdar (eller Coordinacíon de los Sistemas de Seguridad Social som den heter på spanska).

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat finns det uppskattningsvis 90.000 svenskar i Spanien varav cirka 35.000 som har en anknytning till Costa del Sol och Costa Tropical. Hur många av dessa som är i Spanien i nuläget är svårt att veta.

Många av dessa delar sin tid mellan Sverige och Spanien och är så kallade deltidsboende.

Genom att utföra registreringen ovan har mantalsskrivna residenta svenskar rätt till covidvaccin enligt den turordning och prioritering som Spanien och dess regioner satt upp.

På den spanska regeringens webbplats ställs frågan om residenta utlänningar i Spanien kommer att vaccineras?

Vaccinationen är en folkhälsostrategi och det är viktigt att alla som bor i Spanien blir vaccinerade mot covid-19 enligt den prioriteringsordning som fastställts i förhållande till potentiella riskgrupper, utsatthet, ålder och andra kriterier som ingår i strategin.

I den första fasen då det finns ett begränsat antal doser kommer alla personer som ingår i prioritetsgrupperna att vaccineras, oavsett nationalitet eller typ av försäkring.

I senare faser då ett större antal doser blir tillgängliga kommer en bedömning att göras i hur man ska vaccinera residenta spanjorer utomlands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.