Prenumerera på nyheterna

Vildsvin sprider sig utan kontroll

Residenta utlänningar som ger mat pekas ut som ett av problemen till att vildsvin och vietnamesiska hängbukssvin plus en korsning mellan vildsvin och hängbukssvin översvämmar Solkusten. Det råder brist på kontrollåtgärder och djuren finner ett överflöd av mat och vatten i trädgårdar och bostadsområden. Allt fler klagomål strömmar in där djuren ödelägger privata trädgårdar, attackerar människor i trädgårdar och parker samt orsakar trafikolyckor. Vildsvin och vietnamesiska hängbukssvin som är en ras av tamsvin från Vietnam är ett allt större växande problem på Costa del Sol.

Mijas, Marbella och Benahavís är värst drabbat skriver Diario SUR som i måndagstidningen ägnar en större artikel åt problemet. Djuren hittar mat bland soporna. Även invånare och främst residenta utlänningar bidrar till problemet genom att ge dem mat.

Mijas kommun har satt upp plakat med information om att det är förbjudet att mata vildsvin enligt artikel 86 i den kommunala ordningslagen.

Brist på kontrollåtgärder och naturliga rovdjur gör att antalet ökar.

Problemet är störst i Mijas och främst i La Cala de Mijas utmed avenida del Limonar och La Noria. På sociala nätverk laddas det upp bilder och filmer av invånare som drabbats av vildsvin och vietnamesiska hängbukssvin.

Föräldrar oroas över sina barn på grund av det växande antalet vildsvin som rör sig nära en skola i El Chaparral. Djuren bidrar även till trafikolyckor mellan Mijas och Fuengirola samt Cerros del Águila.

Det har även kommit in klagomål om att residenta utlänningar matar djuren vilket gör att de uppehåller sig i området och fler ansluter.

I vissa kommuner som Marbella har kommit satt ut burar och använt sig av bågskyttar för att komma till rätta med problemet. Det rör främst områden som Bello Horizonte, Xarblanca, Puerto Rico, Lomas del Pozuelo och Elviria som drabbas av invasioner av vildsvin dagligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.