Vill se vägtullar från nio céntimos per kilometer på alla motorvägar

Det krävs investeringar på 103 miljarder euro under det kommande decenniet för att Spanien ska uppfylla FN:s mål för hållbar utveckling. Det motsvarar 8,3 procent av landets BNP. Det säger byggarbetsgivaren Seopan

Enligt Julián Núñez, president i Seopan behövs det en ökning av de offentliga investeringarna med 40 procent om Spanien ska nå det målet. En siffra som är omöjlig att nå, enligt honom själv, med tanke på konjunkturen och prognoser för pensioner, hälsa och utbildning.

Julián Núñez föreslår att det införs vägtullar på samtliga motorvägar i Spanien. Avgiften bör ligga på 9 eller 19 céntimos per kilometer beroende på om det är lätt eller tung trafik.

De nya avgifterna som byggarbetsgivaren Seopan rekommenderar skulle gälla totalt 14.130 kilometer väg i Spanien. I dagsläget är 73,5 procent av Spaniens totala vägar avgiftsfria.

När det gäller motorvägar har Spanien den lägsta andelen, 17 procent, tullar på kontinenten.

2018 ökade Tyskland sina avgifter på motorvägar vilket har inneburit rekordsiffror i intäkter.

Om Spanien införde den genomsnittliga europeiska vägtullen skulle det betyda intäkter på 4.698 miljoner euro, enligt Seopans beräkningar. Samtidigt skulle staten kunna spara 850 miljoner euro på underhåll. Offentliga pengar som i stället kunde gå till andra områden inom hållbar utveckling som bör uppmärksammas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.