Prenumerera på nyheterna

Vintipset: Cortijo Los Aguilares Pinot Noir vinner utmärkelse igen

Under vinjetten Fredagsvinet tipsar Svenska Magasinet inför helgen om trevliga viner. Denna gång Cortijo Los Aguilares som nyligen vann guld och främsta utmärkelsen Medalla de Oro en el Mondial Pinots de Sierre i Basel, Schweiz. Oenologen Bibi García säger att deras Pinot Noir 2018 som tilldelades priset förmodligen är den finaste och mest eleganta hittills.

Cortijo Los Aguilares i Ronda har låtit tala om sig upprepade gånger. Och i augusti var det dags igen vid en internationell vintävling i Schweiz.

Utmärkelsen imponerar med tanke på att det var tredje gången efter att även ha vunnit 2009 och 2011. Dessutom är Pinot Noir en svår druva att odla så långt söderut som i Andalusien i södra Spanien. Druvan trivs nämligen bättre i svalare områden.

Att en bodega i Ronda med ett Pinot Noir-vin slår ansedda producenter med stor kunskap och expertis i Frankrike, Tyskland och Schweiz där druvan i regel stortrivs är imponerande.

Bibi García säger att årgång 2018 är den bästa hittills. Det var en regnig vårvinter och en svalare sommar med en långsam mognad vilket bidrar till ett fint och elegant vin.

Vid tävlingen i Schweiz fanns 1.212 viner från 29 länder på plats. Juryn bestod av 60 vinexperter och journalister från 18 länder.

Du hittar vinet i välsorterade vinshopar så kallade vinoteca på Solkusten. Priset ligger på cirka 30 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.