Prenumerera på nyheterna

Vissa delar på skaldjur kan vara skadliga

De flesta spanjorer vet att suga på det nyligen borttagna räkhuvudet är det bästa med räkan, men nu varnar den spanska livsmedels- och säkerhetsbyrån för vanan.

Det innehåller höga doser av tungmetallen kadmium men det är inte bara räkhuvuden som man skall se upp för. Det vita köttet i skaldjur utgör ingen fara utan det är det mörka köttet som är farligt.

Koncentrerade nivåer av kadmium (Cd), en tungmetall förknippad med zink, koppar och bly, finns i det mörka köttet av skaldjur som räkor, krabba och hummer men kan inte bearbetas av människor och kan därför orsaka problem i levern och i njurarna.

Metallen ackumuleras i människokroppen under en period av mellan 10 och 30 år och har klassificerats som en cancerframkallande kategori 1 av International Agency for Cancer Research (IARC). Det kan orsaka njurproblem eller leverskada, avmineralisering av ben och i värsta fall cancer.
Metallen finns också i höga nivåer i de ätliga slaktbiprodukterna från djur som njurar och lever.

I Räkorna finns dessa organ i räkornas huvud, den delen som anses vara en delikatess av spanjorerna och som dras av och sugs på innan kroppen skalas och det ofarliga vita köttet konsumeras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.