Vissa delar på skaldjur kan vara skadliga

De flesta spanjorer vet att suga på det nyligen borttagna räkhuvudet är det bästa med räkan, men nu varnar den spanska livsmedels- och säkerhetsbyrån för vanan.

Det innehåller höga doser av tungmetallen kadmium men det är inte bara räkhuvuden som man skall se upp för. Det vita köttet i skaldjur utgör ingen fara utan det är det mörka köttet som är farligt.

Koncentrerade nivåer av kadmium (Cd), en tungmetall förknippad med zink, koppar och bly, finns i det mörka köttet av skaldjur som räkor, krabba och hummer men kan inte bearbetas av människor och kan därför orsaka problem i levern och i njurarna.

Metallen ackumuleras i människokroppen under en period av mellan 10 och 30 år och har klassificerats som en cancerframkallande kategori 1 av International Agency for Cancer Research (IARC). Det kan orsaka njurproblem eller leverskada, avmineralisering av ben och i värsta fall cancer.
Metallen finns också i höga nivåer i de ätliga slaktbiprodukterna från djur som njurar och lever.

I Räkorna finns dessa organ i räkornas huvud, den delen som anses vara en delikatess av spanjorerna och som dras av och sugs på innan kroppen skalas och det ofarliga vita köttet konsumeras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.