Prenumerera på nyheterna

Vithas: Ta munskyddspaus en gång i timmen

Vi har sett nyhetsinslag på spansk tv de senaste dagarna. Akne, eksem och hudutslag i samband med användning av munskydd. Nu rekommenderar specialister vid Vithas Xanit Internacional att användarna tar en paus från munskydd en gång i timmen.

Låt huden få andas och vila en gång i timmen. Det rekommenderar specialister vid Vithas Xanit Internacional.

Munskyddskravet är obligatoriskt i hela Spanien utom på Kanarieöarna. Det kan komma att införas även på öarna framöver enligt uppgifter i lokala medier på måndagen. Det bedöms av de spanska hälsovårdsmyndigheterna som nödvändigt för att kontrollera och motverka smittspridning av covid-19.

– Från hudens andningssynpunkt bör vi ta en liten paus på fem eller tio minuter varje timme eller var 45:e minut. Eller har du burit munskydd i fyra eller fem timmar bör du ta en paus på 30 till 60 minuter, säger doktor Gustavo de Luiz, expert i Pulmonologi som är en invärtesmedicinsk specialitet som behandlar sjukdomar i respirationssystemet, till exempel luftvägarna, lungorna och brösthålan.

Han betonar även att engångsmasker inte ska bäras mer än fyra timmar. Efter fyra timmar ska de kasseras. Och den bör bytas tidigare om den blivit fuktig.

Gustavo de Luiz poängterar också att när inte munskyddet används ska det placeras på en säker plats. I en steril förpackning som är gjord av papper eller i ett kuvert.

– De flesta drar ned den på sin hals eller sätter den på handleden vilket inte rekommenderas eftersom den kan komma i kontakt med en förorenad yta. Det gäller även att undvika att placera den på arbetsbordet eller restaurangens bord.

Om inte munskydd eller andningsskydd används på rätt sätt tappar den i effektivitet och skyddar inte bäraren i den utsträckning som är avseddd.

Hudsjukdomar, svampar och bakterier uppstår vid fel användning.

Munskydd som använts felaktigt och som gått över tiden hindrar tillträdet av syre.

Doktor Gustavo de Luiz tillägger att vi inte ska underskatta användningen av munskydd.

– Viruset existerar och är lika allvarligt nu som för några månader sedan. Vi får inte slappna av utan i stället fortsätta med alla nödvändiga åtgärder för att skydda andra och oss själva.

Munskyddskravet skiljer sig åt beroende på land och situation. I vissa länder finns det rekommendationer på att bära munskydd i kollektivtrafiken och vid trängsel.

Åter andra länder har infört obligatoriskt munskyddskrav.

I Asien i länder som Kina, Japan och Sydkorea är det vanligt med munskydd på grund av luftföroreningarna. Därför ses munskydd som en del i vardagen även under covid-19-pandemin.

WHO rekommenderar allmänheten att bära mask på platser med allmän smittspridning och där social distans är svår att upprätthålla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.