Prenumerera på nyheterna

Volkswagen lägger tillverkning av elbilsprojekt i Spanien

Volkswagen väljer Spanien när biljätten kommer att tillverka en helt ny elbil i småbilsklassen. Det är goda nyheter, meddelar kung Felipe VI när han nyligen besökte SEAT:s fabrik i Martorell (Barcelona) i samband med att det spanska bilmärket firar 70 år.

Beslutet visar Spaniens styrka inom bilindustrin som står för tio procent av landets BNP. Tack vare europeiskt stöd blir det möjligt för Volkswagen att utveckla en elbil i småbilsklassen vid anläggningen nära Barcelona.

– Det är exempel på hur man kan använda medel till stora projekt som påverkar vår industrikapacitet över hela linjen, säger den spanska monarken.

Volkswagen planerar att investera fem miljarder euro de närmaste fem åren i fabriken i Martorell som ska tillverka elektriska fordon 2025.

Kungen berättar också att ett offentligt-privat konsortium med SEAT och Iberdrola tillsammans med andra intressenter ska bli verklighet för att starta den första batterifabriken i Spanien.

Var batterifabriken placeras är i dagsläget inte klart även om det finns uppgifter på att den placeras nära Martorell.

– För att Spanien ska kunna visa fullt engagemang inom elbilstillverkning krävs det även satsning på framställning av batteri.

Volkswagens koncernchef och ordförande i Seat säger att Spanien kan bli ett centrum för elektrisk rörlighet i Europa.

Iberdrolas president, Ignacio Galán, menar att med detta projekt ser vi Spaniens tekniska potential som även markerar en milstolpe inom det offentliga och privata samarbete vilket lägger grunden till EU:s återhämtning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.