Prenumerera på nyheterna

Vox ensamma i kongressen

Endast 52 kongressledamöter representerade av Vox själva stödde misstroendeförklaringen mot den sittande regeringen.

Resultatet visar även att Partido Populars partiledare Pablo Casado vill distansera sig till Vox och vill se sig som den nya moderna spanska centerhögern som ska motverka högerpopulism.

Flera av Spaniens konservativa ledarsidor berömmer idag Pablo Casado för hans mod att gå emot misstroendeförklaringen som hade som mål att fälla vänsteralliansen som styr landet.

– Men detta är inte vår misstroendeförklaring (läs Partido Popular). Av den orsaken får den inte vårt stöd, säger Pablo Casado.

Vox å sin sida säger att de är det enda oppositionspartiet i nuläget.

Partiets initiativ till misstroendevotum var dömt att misslyckas menar bedömare. Det kom i en tid när landet befinner sig i en allvarlig hälso- och ekonomisk kris.

Samtidigt vill Pablo Casado få in PP mot mitten på det politiska mittfältet i spansk politik. Om detta bidrar till ökade sympatier återstår att se. I opinionsundersökningar har inte Partido Popular ökat sedan Casado efterträdde Mariano Rajoy.

Gårdagen debatt i kongressen visade den splittring som råder i just nu. Det är ytterkantspolitik som att den nuvarande regeringen är den sämsta på 80 år, något som Vox partiledare upprepat åtskilliga gånger.

Även i vänsteralliansen som styr landet är det ytterkantspolitik när det diskuteras om Spaniens framtid. Kongressledamöter i Unidas Podemos tog tillfället i akt att annonsera en ”feministisk republik”.

Beslutet och nederlaget för Vox misstroendevotum väntas i skrivande stund inte få några konsekvenser i regioner som Andalusien, Murcia och Madrid där Partido Popular styr med hjälp av stöd av ytterkantshögerpartiet Vox.

Bara vid ett tillfälle tidigare har det parti som stått bakom misstroendeförklaringen mot den sittande regeringen inte lyckats få något stöd från de andra partierna i opposition.

Det var den 14 juni 2017 som ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos och partiledaren Pablo Iglesias stod för ett misstroendevotum mot den då sittande regeringen med Mariano Rajoy (Partido Popular).

Den gången var det 76 procent av kongressledamöterna som inte stödde misstroendeförklaringen. 170 sa nej, 82 sa ja och 97 lade ned sin röst.

Den 1 juni 2018 var det dags för nästa misstroendeförklaring som den nuvarande regeringschefen Pedro Sánchez riktade mot Rajoyregeringen. 165 röstade emot och en lade ned sin röst medan 180 röstade ja. PSOE fick den gången stöd av Unidas Podemos och regionalistpartier som ERC, PNV, PDeCAT, Compromís, Bildu och Nueva Canaria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.