VOX växer i södra Spanien främst

Över 300.000 tidigare vänsterväljare i PSOE och Podemos bytte i söndags parti och lade sin röst på ytterkantshögerpartiet VOX. Partiet som är starkast i södra delen av landet blev största parti i regionen Murcia. I invandrartäta stadsdelen Palma-Palmilla i Málaga är VOX största parti. Det visar väljarstatistik som presenteras efter söndagen allmänna val.

VOX håller på att rita om hela den politiska kartan i Spanien och har etablerat sig. Många överraskas av deras framfart som exempelvis i Madridförorterna Fuenlabrada, Pinto och Parla som historiskt sett har varit socialistiska bastioner men där VOX nu är näst största parti.

Men det som sticker ut är att 300.000 besvikna vänsterväljare från främst PSOE men även från Unidas Podemos gick över till VOX vid söndagens val.

I gårdagens nummer av Diario SUR hade tidningen en stor artikel om VOX framfart i stadsdelen Palma-Palmilla i Málaga där partiet nu är störst. Här bor många invandrare från främst Marocko och länderna söder om Sahara. Stadsdelen är också utsatt för kriminalitet och droger.

Det är även en stadsdel med ett befolkningsantal som lever på bidrag och subventioner som ligger långt över genomsnittet. Här röstade var femte person på VOX.

I en sammanställning i Diario SUR över var VOX har flest anhängare kan följande läsas ut: Partiet fick över 20 procent av rösterna i Murcia, Alicante, Ceuta, i fem av de åtta andalusiska provinser och i fyra av de fem i regionen Kastlien-La Mancha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.