Prenumerera på nyheterna

Vulkanutbrottet på La Palma i siffror

Två månaders efter utbrottet vid vulkanen La Palma konstateras 700 miljoner euro i skador, 5 100 jordbävningar och 7 000 evakueringar. Över 2.700 fastigheter har förstörts och skadats. Utbrottet spelar dagligen huvudrollen för de närmare 85.000 boende på ön.

Detta utbrott på Kanarieön La Palma är det längsta i öarnas historia sedan 1712 och är en enorm tragedi. Enligt Kanarieöarnas vulkanologiska institut (Involcan) uppgår energin som frigörs till 286,2 terawatt per timme, det motsvarar 35,9 gånger energibehovet på hela Kanarieöarna. Ett nytt delta har uppstått i havet vilket hittills mäter över 40 hektar och mer än 1 000 hektar mark är täckt av aska.

Vulkanen har tappat i energi men orsakar fortfarande ständiga jordskred och nya lavaflöden. Sedan utbrottets början har mer än 5 000 jordbävningar ägt rum på ön, upp till 85 per dag, enligt uppgifter från IGN-seismologen Ithaiza Domínguez.
De många jordskreden förändrar lavans bana vilket har gjort att utbrottet har samlat på sig många olika flöden, var och en med sin egen förstörelsehistoria.
Det är inte bara bostäder, jordbruk och företag som drabbats , mycket infrastruktur har också förstörts som 81 km vägar, vilket försvårar framkomligheten på ön. För närvarande är flygplatsen stängd på grund av det askmoln som vulkan spyr ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.