Prenumerera på nyheterna

Wallenbergägda EQT köper Málagabolaget Freepik

Det svenska riskkapitalbolaget, Wallenbergägda EQT, köper via fonden Mid Market Europé, det Málagabaserade bild- och grafikdatabasbolaget Freepik. Bakom Freepik står grundarna, Pablo Blanes, Alejandro Sánchez samt Joaquín Cuenca.

I ett pressmeddelande på torsdagen berättar Freepik om nyheten även om det har spekulerats om denna möjlighet under några månader. Men nu har det blivit offentligt.

Siffrorna i avtalet har inte offentliggjorts men det kan röra sig om en summa på 300 miljoner euro, enligt källor inom teknologisektorn som tidningen Diario SUR har talat med. Grundarna bakom företaget kommer att behålla en minoritetsandel och kvarstår som minoritetsägare och fortsätter att leda företaget.

EQT är ett svenskt globalt inriktat investmentbolag grundat 1994, med cirka 41 miljarder euro i förvaltat kapital. Sedan starten har EQT investerat 62 miljarder euro och har 20 aktiva fonder. EQT:s affärsidé är att investera i medelstora till stora företag.

Freepik Company är en ”freemium” leverantör av digitalt visuellt innehåll. Bolaget grundades 2010 och har sitt huvudkontor i Málaga. Freepik har 32 miljoner månatliga besökare på fler än 200 miljoner marknader med bibliotek på mer än 10 miljoner grafiska resurser, inklusive ikoner, vektorer, foton och mallar. Hittills har 5 miljarder nedladdningar genomförts. Bolaget är verksamt under varumärkena Freepik, Flaticon och SlidesGo.

Transaktionen förväntas slutföras efter godkännande från myndigheterna i juni.

– Detta är en ny etapp som tar bolaget till en ny nivå. Vi upphör att vara ett familjeföretag och en fond tar över som är specialiserad på utveckling, säger Pablo Blanes.

Företaget har sitt huvudkontor på calle Molina Lario utöver andra lokaler i Málaga. Trots coronapandemin har företaget inte slutat växa. Sedan januari har företaget nyanställt 60 personer. En del av teamet planerar att flytta till nya lokaler i fastigheten Indocar på plaza de la Solidaridad.

Freepik grundades 2010. Bland bolagets varumärken finns också Flaticons och SlidesGo. För närvarande har de 32 miljoner unika användare i månaden från 200 länder. I genomsnitt har de 110 miljoner nedladdningar per månad.

Freepik låter användarna ta del av en viss mängd grafik och bilder gratis, som de sedan kan använda för att skapa nytt innehåll. Men för att låsa upp hela biblioteket krävs ett månadsabonnemang.

Företaget omsatte under fjolåret 31 miljoner euro.

Bildtext: De tre grundarna bakom Freepik Company, Pablo Blanes, Joaquín Cuenca och Alejandro Sánchez (Foto: Freepik)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.