Prenumerera på nyheterna

WHO förvånade: Trots restriktioner drabbas Spanien hårt

Trots att Spanien både har fler och hårdare restriktivare åtgärder som obligatoriskt munskyddskrav överallt och begränsningar av privata sammankomster än andra länder, som har lindrigare rekommendationer, så har landet högre antal nysmittade.

Världshälsoorganisationen ställer sig helt frågande till varför Spanien är så hårt drabbat av coronaviruset SARS-CoV-2. Värst drabbat i Europa när den andra vågen sveper över landet. Under gårdagen avled 261 personer i covid-19-relaterade sjukdomar vilket är den högsta siffran sedan juni.

I fredags medverkade María Neira vid videokonferensen Nueva Economía Fórum. Neira är chef för departementen hälsa och miljövård inom WHO. Hon erkände då sin förvåning över varför Spanien är så hårt drabbat.

Det spekuleras i att familjesammankomster och oansvarigt beteende från en del ungdomar ska ligga bakom smittspridningen av coronaviruset SARS-Cov-2 i Spanien.

– Det är sant att det har skett en viss avslappad attityd hos ungdomar och vid fester. Men det svarar inte på frågan varför Spanien befinner sig där landet är eftersom ungdomar även i Italien, Frankrike eller Schweiz också träffas vid fester, säger María Neira enligt Diario SUR som hade en artikel om ämnet i lördagens tidning.

Neira pekar på vissa svagheter i det spanska hälsovårdssystemet under pandemin och den andra vågen. Och nyligen publicerade ett antal forskare en artikel i The Lancet där de kräver en oberoende undersökning.

María Neira som är WHO:s högsta tjänsteman i Spanien vill granska den plan och struktur landet har i att upptäcka spårning av kontakter, isolering och karantän samt uppföljning.

– Om något saknas eller brister måste det till en förändring. En objektiv analys bör göras.

Neira beklagar att Spanien inte är ett gott exempel i att hantera covid-19-pandemin. I utländska medier handlar det i stället om konfrontationen mellan centralregeringen och regionen Madrid.

– Igår (läs torsdag) hade internationella tidningar på löpet de politiska meningsskiljaktigheter som finns i Spanien. Jag föredrar att se att Spanien som ett land som visar vägen.

Enligt María Neira är de grundläggande orsakerna till krisen nämligen föroreningar, storstäder, globalisering och resor där vi rör oss snabbt mellan olika världsdelar.

– Det är en perfekt cocktail. Vi har skapat perfekta möjligheter för coronaviruset att spridas snabbt. Viruset har tagit chansen. Att storstäder drabbas hårdast är ingen tillfällighet.

Neira betonar behovet av att vi tar hand om naturen för att undvika spridning av virus.

– Om vi förstör naturen ödelägger vi vår livskälla och det i sin tur kommer att orsaka allvarliga folkhälsoproblem.
Nueva Economía Fórum arrangerar intressanta videokonferenser. Mer information hittar du här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.