Prenumerera på nyheterna

WHO påminner om att tidningar och magasin inte överför coronavirus

Kan dagstidningar och magasin överföra coronavirus? Nej, säger Världshälsoorganisationen WHO som påminner om att det inte finns några uppgifter som tyder på att viruset överförs via tidningspapper.

Sitter du i skuggan med en café cortado, vänder blad och läser majnumret av Svenska Magasinet så kan du vara lugn. Och du behöver inte heller oroa dig för att dela dagstidningen med någon annan på baren eller i biblioteket.

Diario SUR ägnade ämnet uppmärksamhet i lördagens nummer på sidan 17 i papperstidningen…

WHO:s uttalande ligger i linje med vetenskapliga tester som visar att det inte finns några uppgifter som tyder på att coronaviruset sprids från tidningspapper till människa.

Tidningar beskrivs som sterila på grund av bläck- och tryckprocessen. Förläggare och logistikkedjan från tryckeri, distributionsprocesser och utlämningsplatser som kiosker har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder.

WHO påminner om att spridningen av coronaviruset är luftburen.

Den norske virologen George Lomonossof och en av världens ledande experter på viruset och som i nuläget arbetar vid Centro de Investigación Microbiótica John Innes för att framställa ett vaccin, citeras i Diario SUR.

– Tidningar är ganska sterila på grund av tillverkningen och produktionsprocessen som de passerar.

Även den vetenskapliga tidskriften Journal of Hospital Infection skriver att ”det inte finns någon dokumenterad forskning som visar att Covid-19-viruset överför från tidning, magasin, brev eller paket”.

Spaniens regering tog tidigt beslutet om att tidningar ingår bland de väsentliga tjänsterna i dessa tider med ”fake news” och ska tillgodose invånarnas behov av att få korrekt fakta.

Av den orsaken har tidningskioskerna över hela Spanien varit öppna under det nationella nödläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.