Prenumerera på nyheterna

WHO: Upp till varje land att besluta om pistförbud

Den 10 december väntas besked om den sydspanska alpina turistorten i Sierra Nevada kommer att öppna. Om säkerhetsprotokollen följs finns det ingen anledning till att hålla Sierra Nevada stängt. Det säger talespersonen i Andalusiens expertkommitté, Inmaculada Salcedo, till tidningen ABC.

Oavsett lär inte Sierra Nevada öppna före den 15 december, skriver tidningen. Det som bekymrar Folkhälsomyndigheten i Andalusien är det sociala livet i anslutning till skidåkningen.

Även om rörligheten inom regionen Andalusien öppnar upp är avgörande.

Enligt WHO:s chef för hälsonödlägen, Michael Ryan, innebär det inte några större risker att åka skidor vad gäller spridningen av coronaviruset. Men det gäller att vara vaksam inför riskerna som finns under resan dit och vid afterski-fester.

Han menar att det är upp till varje enskilt land att avgöra huruvida det är säkert nog att öppna skidanläggningarna nu i vinter eller ej.

Alpländer som Tyskland, Italien och Frankrike har flaggat för att man vill se en typ av europeiskt pistförbud. Österrike säger att det riskerar att få alltför allvarliga konsekvenser för ekonomin.

Detta sedan Tyskland, Frankrike och Italien legat på för stängda pister över julledigheten – något som inte mottagits väl av Österrike.

Under gårdagen kom det uppgifter att Frankrike ber Spanien att hålla sina pister stängda under jul- och nyårshelgen. Flera av de spanska alpina turistorterna i Pyrenéerna har i nuläget tillräckligt med snö för att öppna.

(Foto: Twitter @websierranevada)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.