Prenumerera på nyheterna

Ylva får ansvar för EU:s yttre gräns i Ceuta och Melilla

Ylva Johansson blir EU-kommissionär med ansvar för migration, inrikesfrågor och medborgarskap. Här ingår även gräns- och polisfrågor vilket betyder att Ylva Johansson får ansvar för EU:s yttre gräns det vill säga de spanska enklaverna Melilla och Ceuta i Nordafrika.

Det är samma frågor som Cecilia Malmström ansvarade för under sina första fem år i EU-kommissionen. Räkna med svåra frågor som splittrar och förbittrar EU-samarbetet.

Cecilia Malmström som har fått mycket beröm och gjort en strålande insats som EU:s handelskommissionär blev under sin tid som kommissionär med ansvar för migration och EU:s yttre gräns hårt kritiserad i Spanien.

Malmström blev till och med anmäld av fackförbundet UniónGC (Unión de Guardias Civiles) i vilken hon anklagas för förtal och ärekränkning. Enligt UniónGC ska Cecilia Malmström med en kommentar gett Guardia Civil skulden för 15 migranters död den 6 februari 2014.

Cecilia Malmström nekade till att hon skulle ha anklagat Guardia Civil för 15 migranters död. Samtidigt påminde Malmström om att gummikulor har använts och skapade panik bland flyktingarna.

”Jag har inte anklagat någon för den tragiska döden där flera invandrare omkom. Jag har bara uttryckt oro för situationen och för de uppgifter jag fått”, sa Malmström vid en presskonferens i Bryssel.

Domaren Fernando Andreu beslutade senare att den anmälan som fackförbundet UGC:s (Unión de Guardia Civiles) hade lämnat in mot den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström inte tas upp till prövning. Anledningen är att spanska domstolar saknar behörighet inom detta område.

”Spanska domstolar saknar behörighet att pröva denna anklagelse eftersom det brott som det handlar om, ärekränkning och förtal, begicks utomlands. Kommissionären talade i Sverige och är svenskt medborgare”, sa domaren Fernando Andreu som tillade att han inte seg något brottsligt i Malmströms uttalande.

Myndigheterna i Ceuta och Melilla bad den gången den svenska EU-kommissionären att komma och besöka de spanska enklaverna i Nordafrika för att skaffa sig en bild av situationen. Men Malmström dök aldrig upp.

Till slut valde Malmström att besöka Madrid och träffa den spanske inrikesministern. Och meddelade då att ”Spanien avgör själva hur de ska försvara sina gränser. Varje stat har rätt att försvara sina gränser och Spanien avgör hur de vill försvara sin gräns. Det är deras rättighet”.

Nu blir det alltså Ylva Johansson som får samma ansvar som Cecilia Malmström med ansvar för EU:s gränskontrollorgan Frontex och bevakningen av EU:s gränser utåt mot omvärlden, liksom terrorbekämpningen.

Ceuta och Melilla plågas fortfarande av illegala migrationsströmmar med stormningar där flyktingar i huvudsak män försöker ta sig över stängslet.

Bland de första att gratulera Ylva Johansson är hennes föregångare Cecilia Malmström, som på Twitter skriver:

”Jag gratulerar Ylva Johansson till nomineringen som kommissionär för migration och inrikesfrågor. Jag önskar Ylva lycka till med uppdraget att balansera en trovärdig och effektiv migrationspolitik som inte kompromissar med EU:s grundläggande värderingar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.