Prenumerera på nyheterna

Ylva Johansson: De attackerade vårt samhälle och du fick betala för det

EU:s kommissionär för inrikes frågor, Ylva Johansson, besökte Madrid under torsdagen med anledning av Europadagen till minne för terrorismens offer. Hon uttryckte sitt och EU:s stöd till Spanien denna dag som var årsdagen för terroristattentatet i Madrid 2004 då 193 människor avled. Det är en dag att minnas och ge hjälp.

– Du är inte ensam. De attackerade vårt samhälle och du fick betalade för det, sa Ylva Johansson när hon under torsdagen talade i Madrid.

Du är inte ensam, EU-kommissionen stöder dig. Vi är ett samhälle, en union. Terrorattacker påverkar oss alla, var budskapet.

– Det är inte bara en attack på människor, det är även attacker mot våra värderingar, vårt sätt att leva, vårt samhälle och det var ni som fick betalar priset.

– Det var en attack som förstörde mångas liv, men också vårt samhälle. Vi måste försvara terroroffrens rättigheter och deras rätt att få vård vilket också inkluderar psykologisk och juridisk rådgivning så länge det är nödvändigt.

EU:s kommissionär för inrikes frågor, Ylva Johansson, besökte Madrid under torsdagen med anledning av Europadagen till minne för terrorismens offer.

Ylva Johansson nämnde också hotet från islamistisk terrorism och hoten med politisk karaktär liksom den som sker online.

Flera politiker utifrån deltog i evenemanget som hölls utomhus i slottsträdgården till Palacio Real i Madrid med den spanske monarken Felipe VI på plats.

Representanter från EU-kommissionen fanns med liksom Spaniens och Portugals inrikesministrar Fernando Grande-Marlaska respektive Eduardo Cabrita liksom diplomater och anhöriga till terrorismens offer som medverkade via video.

På torsdagen var det 17 år sedan attentatet vid Atochastationen i Madrid som krävde 193 dödsoffer.

Ännu plågas Europa av terroristattacker. Enbart under fjolåret 2020 inträffade tio attacker i Frankrike, fyra i Storbritannien, tre i Tyskland och ett attentat i Österrike.

Under 60 år har mer än 1.600 människor mist livet vid terrorattacker i Spanien utförda av väpnade vänstergerillor som ETA och GRAPO bland annat.

Bildtext: Ylva Johansson närvarade i Madrid tillsammans med Spaniens kung Felipe VI (Foto: Casa Real)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.