100 större solcellsparker planeras i provinsen

av | apr 18, 2022

Málaga är en av provinserna i Andalusien som ökar mest när det gäller grön energi. I dagsläget finns det 25 vindkraftsparker i provinsen som bidrar med 628 megawatt (MW).
Solcellsparkerna är färre. De finns i nuläget bara två plus ett dussintal mindre anläggningar på platser som Teba, Ardales, Antequera, Campillos och Casabermeja som totalt bidrar med 211,5 megawatt enligt siffror från Agencia Andaluza de la Energía.

Med tanke på det enorma utbud av soltimmar som finns i södra Spanien finns det planer på att utöka solcellsparkerna. Med hjälp av EU-finansiering finns det planer på inte mindre än 100 nya solcellsparker skriver Diario SUR på måndagen. Det gäller anläggningar för elproduktion med förnybar energi.

Samtidigt finns det även ett motstånd mot projekt med större solcellsparker. Francisco Salado, president vid provinsstyrelsen Diputacíon, säger att ”vi är för förnybara energikällor men inte på ett kaotiskt och oorganiserat sätt”.

Läs mer: Protester när inlandet förvandlas till solcellsparker

Det gäller att ta hänsyn till flera saker ur miljö, landskaps, turist- och mänsklig synvinkel. Vissa kommuner ska inte behöva översvämmas av solpaneler om det strider mot deras kriterier.

Några av de kommuner där större solcellsparker ska byggas är Gaucín, Cañete och Almargen

(Foto: Freepik)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});