Algeriet fortsätter leverera gas till Spanien

av | apr 25, 2022

Det nordafrikanska landet kommer att fortsätta leverera naturgas till Spanien trots en diplomatisk konflikt med Madrid om Västsahara, sa landets president i lördags.

”Vi försäkrar de spanska vännerna, det spanska folket att Algeriet aldrig kommer att överge sitt åtagande att förse Spanien med gas under några omständigheter”, sa Algeriets president Abdelmadjid Tebboune i en intervju i den statliga televisionen. ”Algeriets relationer med Spanien är goda och mycket solida”, tillade han.

Den algeriske presidenten sa att den spanska regeringens stöd till ett marockanskt förslag om självstyre i Västsahara var ”moraliskt och historiskt oacceptabelt”. Förra månaden återkallade Algeriet sin ambassadör från Spanien i protest mot det spanska stödet till det marockanska förslaget. Algeriet kräver ”uppriktiga förtydliganden” innan ambassadören återvänder till Spanien enligt presidenten.

Algeriet stöder självständighet för Västsahara och frågan har orsakat djupa spänningar mellan Marocko och Algeriet i flera år.

Västsahara är ett område längs Afrikas Atlantkust som har en befolkning på cirka 600 000 invånare, enligt FN:s uppskattningar. Det koloniserades av Spanien på 1800-talet och annekterades 1975 av Marocko. Marocko insisterar på sin rätt till Västsahara-regionen, men har föreslagit ett självstyresystem under marockansk suveränitet. Polisario-fronten för självständighet kräver å sin sida att en folkomröstning ska hållas i Västsahara för att avgöra regionens politiska öde – ett förslag som stöds av Algeriet. Bildtext: Det finns två gasledningar mellan Algeriet och Spanien, den ena går via Marocko och den andra går direkt till Almería i Spanien.