Evakuerade har fått återvända till sina hem

av | jun 10, 2022

Arbetet med att stabilisera och få den brand som började i Sierra Bermeja i onsdags eftermiddag under kontroll har fortsatt under natten. Uppgifter säger att utvecklingen av branden beskrivs som gynnsam. På fredagsmorgonen kom det besked om att branden är under kontroll. Branden är under kontroll. Det meddelade brandchefen för myndigheten Infoca, Juán Sánchez, på Twitter vid niotiden.

Samtliga boende som evakuerades sent i onsdags kväll har kunnat återvända till sina bostäder. Redan vid 22-tiden på torsdagskvällen kom det besked till boende i Benahavís samhälle att de kunde återvända liksom de som bor i Benahavís Hill och Marbella Club.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Skolor öppna
Svensken Fredrik Jessing som var en av svenskarna som evakuerades i onsdags fick återvända sent på torsdagskvällen.

– För övrigt mycket lugnt i byn. De flesta återvände i natt och skolorna är öppna som vanligt i dag. Det som brinner ser vi inte. Däremot vid marknadsplatsen är det full aktivitet med ledningscentral, mat och annat för de som arbetar. Branden är ju ännu inte under kontroll, säger Fredrik Jessing till Svenska Magasinet.

På fredagsmorgonen har även boende i Montemayor och Velerín Alto fått besked att de kan återvända.

Alejandro García, vid brandbekämpningen, säger att förändrade väderförhållandena har gynnat släckningsarbetet. Det tillsammans med stora insatser av nära tusen brandmän plus brandflyg har gjort det möjligt för evakuerade att återvända till sina bostäder.

Bilden härintill som är hämtad från satelliten Copernicus Twitterkonto visar brandens utveckling i Sierra Bermeja. De röda punkterna över den aktuella branden är nära det 8.054 hektar stora område som brandhärjades i september ifjol.

Branden som startade i onsdags eftermiddag har hittills påverkat ett 2.200 hektar stort område.

Personskador
Hittills har tre brandmän ådragit sig skador i samband med släckningsarbete. En 45-årig brandman från Aznalcóllar har fått tioprocentiga brännskador. Han fördes först till regionsjukhuset i Málaga men har därefter förts vidare till en brännskadeavdelning på sjukhuset Virgen del Rocío i Sevilla.

Hur branden har uppstått är ännu inte klarlagt. Det finns vittnesuppgifter som tyder på att branden har startat på tre ställen samtidigt vilket kan tyda på att branden är anlagd.

Den nuvarande branden rasar i ett område som ligger vid sidan om det område som brandhärjades i höstas. Branden ska ha startat nära den plats där höstens brand stoppades och släcktes efter 46 dagar.

Branden ifjol var anlagd men polisen har inte lyckats hitta gärningsmännen.

Valkampanj
Samtidigt som branden pågår på västra Costa del Sol är det valkampanj i Andalusien inför regionvalet den 19 juni. Flera av partiledarna har besökt brandplatsen för att visa sitt deltagande och talat med ansvarig brandpersonal. Det gäller regionpresidenten Juanma Moreno (Partido Popular), Juan Marín (Ciudadanos), Juan Espadas (PSOE) och Macarena Olona (Vox).

Inmaculada Nieto och Teresa Rodríguez, partiledare för vänsteralliansen Por Andalucía och Adelante Andalucía är dock kritiska till deras närvaro och har avstått från att besöka brandplatsen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});