Fredagsvinet: Hemliga Vermouth på väg tillbaka

av | jun 10, 2022

I vinets värld är väl knappast något så hemligt som tillverkningen av Vermouth. Kända Noilly Prat, Martini och Cinzano och gjort sig kända med en produkt där recepten hålls hemliga av respektive tillverkare.
Vermouth kommer av tyskans Wermut, ”malört” och är ett kryddat starkvin. Det finns både torr och söt vermouth.

Den lär ha uppfunnits 1786 av Antonio Benedetto Carpano från Turin som valde namnet vermouth då han hämtade inspirationen från tyska starkviner smaksatta med malört.

Vermouth som ofta intas som aperitif beskrivs som vin men där även örter och kryddor ingår. Redan på 1600-talet tillsattes örter och kryddor i vin vilket bidrog till att drycken inte förstördes under transport. De betraktades och gör fortfarande som medicinalviner.

Alla Vermouth har en hög alkoholhalt, mellan 15 och 22 procent.

Vita Vermouth går utmärkt till musslor, knivmusslor och hjärtmusslor. Röd Vermouth passar utmärkt till ostar och charkuterivaror. Men det går även utmärkt till grillade sardiner på spett, espetos de sardinas, eller boquerones en vinagre.

Testa så får du nya upplevelser med dig!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Vintips
Jag har testat några spanska Vermouth och hittat några som jag föll för. Båda produceras dessutom på hemmaplan – i Andalusien. Och så blir det ett mycket trevligt och prisvärt tips på rödvin.

Osborne Vermouth Rojo Premium
Från giganten Osborne i El Puerto de Santa María med de berömda tjurarna. En delikata vermouth där två Sherryviner kombineras, Medium och Pedro Ximénez, som ger en behaglig sammetslen lagom söt, bitter touch med nyanser av nötter och russin. 10,95 euro.

Vermut Delgado Rojo
Från Bodegas Delgado i Puente Genil i distriktet Consejo Regulador DOP Montilla-Moriles på Pedro Ximénez och aromatiska örter och kryddor som malört bland annat. Mahognyfärg med rödaktiga toner. Smakrik och balanserad, med en lätt bitter eftersmak. 7,70 euro.

Campo Viejo Vendimia Seleccionada 2017 crianza
Från La Rioja och troligtvis ett av de mest prisvärda röda Temptranillovinerna i Spanien. Torkade örter, krämig ek, kaffe, kryddigt, fylligt, mogen frukt, mogna tanniner. Utmärkt vin. 91 poäng och fem stjärnor i Guía Peñín. Pris: 5,95 euro!

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Häng med på vinresa i höst
Vinresa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero (30 september till 4 oktober 2022)

För tionde gången återkommer vinresan till La Rioja och Ribera del Duero. Vi besöker också det omtalade vindistriktet Cigales samt den ansedda vinproducenten Emilio Moro i Ribera del Duero. Guide på femdagarsresan är Siv Ling.

Läs mer HÄR

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});