Fredagsvinet: Rör inte mitt lunchvin!

av | apr 29, 2022

Den spanska regeringen anser att det är ett problem att vin och öl står med på dagens meny. Nyligen gick hälsovårdsdepartementet ut med ett förslag om en rekommendation att alkoholhaltiga drycker ska strykas på dagens meny. I stället framförs kravet att kranvatten ska stå med på menyn.
Dagens meny, eller menú del día på spanska, är något vi uppskattar. Det är en del av den spanska kulturen. Och ett glas vin till lunchen klockan 14 är en självklarhet för många.

Men den spanska regeringen vill helst inte att alkoholhaltiga drycker ska stå med på menyn. I stället föreslås kranvatten.

Nej det är inget försenat 1 april-skämt.

Det talas mycket om Medelhavskosten eller Medelhavsdieten och att vin ingår i den. Men hälsovårdsdepartementets förslag nyligen var att alkoholhaltiga drycker ska slopas på dagens meny.

Efter att förslaget blivit känt och publicerats i spanska medier tidigare i veckan tilltog kritikerstormen inte minst från regioner som styrs av Partido Popular men även PSOE-styrda regioner som La Rioja och Castilla-La Mancha.

Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso kunde inte låta bli att publicera ett foto av ett glas vin på sitt Twitterkonto och skriva: Ett gott vin som regeringens herrar vill förbjuda för oss.

Påtryckningar från olika regionala myndigheter tvingar nu Hälsovårdsdepartementet att förändra texten i strategin för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. I det nya utkastat är rekommendationen att ta bort vin och öl från dagens meny borttaget.

Regeringen håller på att utarbeta en hälsostrategi med målet att förbättra spanjorernas hjärthälsa och poängtera en hälsosam livsstil som fysisk aktivitet, att undgå skräpmat, reglerad matreklam och göra varukorgen av produkter som utgör medelhavsdieten billigare.

Läs mer: Vinturism växer så det knakar

Vintips
Det går väl knappast att undgå att rekommenderade några prisvärda lunchviner. Så vi bjuder idag på några tidigare prisvärda favoriter.

Señorio de Sarria rosado
Ett mycket trevligt rosévin från Bodega de Sarría i distriktet Navarra som är känt för att producera några av Spaniens bästa roséviner. Det är Garnacha som ligger till grund för detta vin som får betyget ”Bra vin” i Guía Peñín. Det kostar cirka 3,50 euro på GMcash Málaga i Churriana mitt emot Ikea. En ren och ljus rosa färg. Frisk doft med förnimmelser av röd frukt, grapefrukt och en blommig bakgrund av rosor. Smaken är frisk och fruktig med en lång och behaglig finish.

Visigodo Verdejo 2018 blanco
Ett fyndvin från producenten Bodega Cuatro Rayas i distriktet Ruedo som är känt för att göra bra vita viner på druvan Verdejo. Det kostar bara ett par euro på Lidl. En mjuk, halmfärgad gulaktig färg med en ren ton. Fräsch och fruktiga smak med typisk doft och smak av Verdejo med toner av fänkål.

3 Reinos crianza
En crianza som är producerad och framställd i La Rioja för franska livsmedelskedjan Carrefour som kanske har den bästa vinavdelningen av samtliga livsmedelsvaruhus på kusten. Bra och varierat sortiment. Ett läsartips på en mycket bra crianza som kostar cirka tre euro. Det är värt varenda céntimos, som en läsare skriver. Ett utmärkt husets vin för några få euro.

Och på tal om vin till lunchen – som är gratis
I söndags besökte jag Navarra i norra Spanien. Pilgrimer som passerar Bodegas Irache på sin vandring mot Santiago de Compostela kan hämta vin gratis. Det är 150.000 pilgrimer som passerar Irache i Navarra varje år. Och bodegan fyller på 100 liter gratisvin varje dag. Kranen med gratisvin till pilgrimerna invigdes 23/11 1991.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

x