Historia kan skrivas vid Nato-mötet i Madrid

av | apr 14, 2022

Natos nästa toppmöte hålls i Madrid 29 till 30 juni. Enligt uppgifter har Socialdemokraternas partiledning bestämt sig. Den svenska statsministern Magdalena Andersson har som mål att Sverige går med i Nato i juni i år.
Den 14 juni ifjol blev det officiellt att Spanien och Madrid står som värd för Natos toppmöte 2022. Landets regeringschef Pedro Sánchez har sagt att mötet blir ”ett historiskt ögonblick för organisationen”. Det har gått 25 år sedan Nato höll toppmöte i Madrid 1997.

Vid nästa Nato-toppmöte i Madrid kan historia komma att skrivas. Vid en pressträff under gårdagen med Sanna Marin och Magdalena Andersson sa Finlands statsminister att den finska processen kommer att ”ske snabbt – inom veckor, inte månader”.

Finlands statsminister Sanna Marin var också tydlig med att det vore bra om även Sverige går med.

Svenska Dagbladet skriver att Magdalena Andersson öppnar för att den svenska processen kring att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys bör gå snabbare. Rapporten ska vara klar senast den 31 maj. Och enligt uppgiftslämnare har Socialdemokraternas partiledning bestämt sig.

Att Sverige och Finland av allt att döma närmar sig en Natoansökan uppmärksammas stort i spanska medier. Under onsdagskvällen toppade det de spanska nyhetssändningarna.

Läs mer: Sveriges ambassad arrangerade pressträff med spanska journalister

Läs tidigare artikel mer om Spaniens historia i NATO: Spanien en del av missilskölden som ska skydda Europa

Läs mer: Spanien ”pålitlig partner” i NATO