Marbellasvensk pekas ut i ledande roll i narkotikahärva

av | maj 2, 2022

En grovt kriminell 43-årig Marbellasvensk som greps i juni ifjol i ett bostadsområde i Elviria pekas ut i en ledande roll i ett gigantiskt åtal som Uppsala tingsrätt fick in under måndagen. Åklagare har väckt åtal mot 17 personer i Uppsala som har deltagit i och styrt en stor organiserad narkotikahandel. Rättegången beräknas inledas den 16 maj i Attunda tingsrätts säkerhetssal och pågå till mitten av november 2022. Från en urbanisation i Marbella (bilden) har den 43-årige svensken styrt en stor del av den organiserade brottsligheten i Uppsala. I april fjol ska han ha försökt smuggla 254 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Men knarkpartiet beslagtogs av polisen i Österrike, visar åtalet som Svenska Magasinet har läst under måndagen.

Stora partier narkotika har inom ramen för organisationen importerats till Sverige under december 2020 till maj 2021 och sedan sålts över hela Sverige i mindre partier. Flera av de nu åtalade har haft ledande positioner inom narkotikahandeln och har engagerat andra personer för den fysiska hanteringen. De misstänkta beräknas ha gjort vinster på narkotikahandeln med totalt cirka fyra miljoner kronor, skriver åklagarmyndigheten.

Styrde nätverket från Marbella
Utredningen som ledde fram till åtalet har haft internationella kopplingar till både Spanien, Nederländerna och Österrike. Två av de åtalade ledargestalterna har varit baserade i Spanien men har nu överförts till Sverige.

En av ledarna är den 43-årige man som tidigare beskrivits som en tongivande aktör i Uppsalas kriminella värld. Som Svenska Magasinet tidigare har berättat greps han i juni ifjol i den omfattande internationella polisinsatsen ”Trojan Shield”.

– Det är ett viktigt nätverk man lyckats stoppa. Det ser man baserat på polisens kännedom om personerna över tid och utifrån de beslag som gjorts, säger Anna Arnell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Bevisläget är gott och en framgångsfaktor har varit Anom-materialet från den amerikanska operationen Trojan Shield. Ärendet bygger även på ett gediget arbete från svensk polis och vi har säkrat annan bevisning i form av spaning, omfattande narkotikabeslag och teknisk bevisning. Förundersökningen är omfattande och har varit mycket resurskrävande, säger Anna Arnell.

– Polisens och tullens beslag består av flera olika sorters narkotika som kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol till ett gatuvärde på närmare 110 miljoner kronor, säger kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare på Polismyndigheten Region Mitt.

– Utredningen har haft flera internationella kopplingar och åtalet har föregåtts av omfattande samarbete med polis i Spanien, Nederländerna och Österrike. Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten, säger kommissarie Torbjörn Munther.

Ärendet har även utmynnat i ett antal separata förundersökningar och rättegångar. Ett flertal personer runt om i Sverige är redan dömda för synnerligen grova narkotikabrott.

Vissa mål pågår parallellt gällande synnerligen grova narkotikabrott.

Svenska Magasinet har tidigare också berättat att den 43-årige mannen som är från Uppsala också misstänkt för grov mordbrand vid en krog.