Munskyddskravet inomhus hävs 20 april

av | apr 6, 2022

Efter 23 månader hävs den 20 april munskyddskravet i de flesta offentliga inomhusmiljöer i Spanien. Hälsovårdsdepartementet har beslutat att följa experternas rekommendation och låta kravet vara kvar över påsk.
Det har under de senaste månaderna angetts olika datum för när kravet på munskydd inomhus ska hävas. Så sent som för ett par dagar angavs den 12 april.

Läs mer: Munskyddskravet inomhus kan komma att hävas från 12 april

Vid tisdagens möte i Toledo mellan hälsovårdsdepartementet och de autonoma regionerna kom beslutet att häva munskyddskravet i offentlig inomhusmiljö den 20 april. Från då gäller det enbart på sjukhus, ålderdomshem och i kollektivtrafiken.

Rent formellt kommer regeringen att ta beslutet vid ministermötet den 19 april och dagen därpå, den 20 april, träder beslutet i kraft då det publiceras i statens officiella bulletin BOE, enligt hälsovårdsministern Carolina Darias.

I fortsättningen blir det en rekommendation för den mest utsatta befolkningen som ingår i riskgrupper att använda munskydd när inte ett avstånd på en och en halv meter kan hållas och på platser med inte tillräckligt bra ventilation. Det kan vara köpcentrum, butiker, biografer, museer eller barer.

Rekommendationen gäller även arbetsplatser om det inte finns tillräcklig ventilation eller utrymme mellan anställda.

Spanien införde obligatoriskt krav på munskydd den 19 maj 2020. Det lyftes utomhus i juni 2021 för att återinföras en kortare tid i samband med omikronvarianten i slutet på fjolåret.

Läs mer: Så påverkar munskyddskravet röst och hörsel