Nära halva årsnederbörden föll i Estepona på ett dygn

av | mar 24, 2022

Cirka 200 mm regn föll i Los Reales i Sierra Bermeja norr om Estepona under onsdagen. Det är nästan halva årsnederbörden i området. Även Yunquera fick samma mängder nederbörd, uppger Diario SUR.
Även under torsdagen har väderlekstjänsten Aemet utlyst en ”aviso de nivel amarillo” vilket motsvarar klass 1-varning för västra Costa del Sol i främst Estepona och Marbella. Det betyder risk för 70 mm regn på två timmar.

Under torsdagen återvänder dammolnen från Saharaöknen vilket gör att nederbörden faller som en röd sandlera. Redan på förmiddagen var himlen svagt rödfärgad.

Det är ett lågtryck som ligger ovanför Cádizbukten som bidrar till regnovädret på Solkusten. Samtidigt pressar en luftmassa från Afrika in över den Iberiska halvön vilket bidrar till fenomenet ”calima” i främst provinserna Almería och Murcia.

Personer med andningsproblem som astma och bronkit eller luftrörskatarr rekommenderas att inte vistas ute idag eller att använda munskydd.

Den senaste veckans nederbörd gör troligtvis att de vattenrestriktioner som infördes i förra veckan kan lyftas. Vattenreservoaren la Concepción ovanför Marbella har fått så stora mängder vatten att kapaciteten ligger på 65 procent vilket är tillräckligt för vattenkonsumtionen under sommarhalvåret på kusten, säger Carlos Cañavate vid vattenbolaget Acosol.

(Foto: Twitter @E112Andalucia)