Núñez Feijóo förväntas bli ny partiledare för Partido Popular

av | mar 3, 2022

Det största oppositionspartiet Partido Popular upplever sin värsta kris någonsin. Partiledaren Pablo Casado står i dagsläget ensam och isolerad. Enligt flera medier planerar han sin avgång. Partiledningens hantering av korruptionsanklagelserna mot Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso kring upphandlingen av munskydd väcker kritik.
Som Svenska Magasinet berättade redan i torsdags så började det med att Ayuso anklagade partiet för att ha spionerat på henne. Orsaken var korruptionsmisstankar.

Enligt partiledaren Pablo Casado ska hon ha gynnat sin bror Tomás Díaz Ayuso genom att denne fungerade som medlare i en affärsuppgörelse om upphandling av munskydd, och fick en rejäl slant för affären.

Den som följde intervjun med Pablo Casado i radiokanalen Cope i fredags kunde lätt få intrycket att Casado talade om en politiker i ett annat parti eller uttryckte sig som polis eller åklagare. Men i verkligheten var det en partikamrat som Casado kommenterade.

Partido Populars partisekreterare Teodoro García Egea var snabbt ut och talade om disciplinärende skulle öppnas mot Díaz Ayuso och att hon riskerade uteslutas från partiet.

Det är partiledningens hantering (läs Pablo Casado/Teodoro García Egea) av hela affären i direktsända medier som gör att Partido Popular upplever sin värsta kris någonsin. Partistyrelsen har därefter, en efter en, vänt Casado och García Egea ryggen. Under tisdagen meddelade partisekreteraren García Egea att han avgår.

Den senaste veckans kris kommer efter att Partido Popular under flera år brottats med avslöjanden om omfattande korruption. Efter att partiets grundare Manuel Fraga avled 2012 har problemen avlöst varandra. Så länge Fraga levde och var frisk höll han partiet i strama tyglar och höll ögonen på partiledningen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Visserligen vann Mariano Rajoy valet i november 2011 men jordskredssegern berodde mer på omfattande missnöje hos den spanska befolkningen för hur den socialistiska Zapateroregeringen hade hanterat den ekonomiska krisen några år tidigare.

Åren därefter minskade stödet för Partido Popular och Mariano Rajoy avgick som regeringschef i juni 2018 efter att en misstroendeförklaring gått igenom i parlamentet.

Pablo Casado valdes som ny partiledare efter Rajoy men har inte lyckats ta tillbaka förlorade röster. Partido Popular har närmat sig mitten av spansk politik för att försöka fånga upp mittenväljare. Samtidigt har partiet tappat besvikna högerväljare som i stället har gått över till Vox.

Närmast väntar en extrainsatt ordinär partikongress den 1 mars. Pablo Casado kommer då att meddela att han ställer sin plats till förfogande och inte kandiderar som partiledare.

Alla röster ropar i stället Alberto Núñez Feijóo. Han är en av partiets mest inflytelserika och är för närvarande regionpresident i Galicien.

Núñez Feijóo har redan meddelat partiledningen att han ställer upp om partiet kallar. Han var ett önskemål som partiledare redan 2018 men uppdraget i Galicien gick före.

Alberto Núñez Feijóo säger idag att han inte vill gå händelserna i förväg och kommer inte att offentliggöra sin kandidatur förrän Pablo Casado meddelar att han avgår.

Málagas borgmästare Francisco de la Torre beskriver Alberto Núñez Feijóo som en utmärkt ledare som kan ta Partido Popular ur den nuvarande krisen och bli ett alternativ till den nuvarande regeringen med PSOE och Unidas Podemos.

– Det är vår etiska skyldighet att åstadkomma bra saker, säger de la Torre.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});