Ny hjälptelefon ska rädda liv

av | maj 11, 2022

Omkring elva självmord inträffar i Spanien per dag. Under pandemiåret 2020 var det 3.941 självmord enligt siffror från landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística). Sedan 2008 är det den främsta orsaken till onaturlig död då självmord överträffade antalet döda i trafiken.
Spanien tar ett steg framåt för att rensa bort ett tabubelagt ämne. I måndags presenterade hälsoministern Carolina Darias självmordslinjen 024 som drivs av Röda Korset.Sekretess, tillgänglighet och någon att prata med.

– Telefonnumret är i drift 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Carolina Darias (bilden).

024 lanseras åtta månader efter att regeringschefen Pedro Sáchez gett efter för krav från föreningar, kollektiv och partier att förbättra mentalvården i Spanien som är under ett starkt tryck då behovet har ökat i samband med pandemin. Det som oroar de sociala myndigheterna är försämrad mental hälsa hos barn och ungdomar.

Darias säger att hälsovårdsdepartementet kommer att presentera en ny handlingsplan inom mental hälsa till det Interterritoriala rådet. Den har inte uppdaterats på tolv år.

Förutom att det är elva personer som begår självmord varje dag i Spanien inträffar cirka 220 självmordsförsök dagligen. Det är en siffra som ökar. År 2021 ökade antalet självmordsförsök med 7,5 procent jämfört med året tidigare.

Även anhöriga drabbas. Världshälsoorganisationen uppskattar att varje självmord inverkar allvarligt på minst sex personer.

Under maj och juni kommer kampanjen ”Llama al 024, llama a la vida”, ring 024, ring livet, att lanseras i spansk tv och radio samt på webbplatser och i olika sociala nätverk.

Ungdomar
Diario SUR har på onsdagen en artikel om antalet ungdomar och barn med mentala problem. Antalet fall ökar i en sådan omfattning att det inte finns plats på sjukhus.

Det är läkarnas fackförbund, Sindicato Médico, som anmäler att det saknas platser på sjukhuset Hospital Clínico Virgen de la Victoria för dem som behöver psykvård.

Antalet ungdomar med psykiska störningar som kräver sjukhusvistelse ökar och är en av bieffekterna av pandemin. Det ökar i hela Málagaprovinsen, en trend som också återspeglas på regional och nationell nivå.