Ovädret tvingar myndigheter stänga strandpromenader

av | apr 5, 2022

Många stränder är förstörda på Solkusten och på måndagskvällen tog Málaga kommun beslutet att stänga strandpromenaden. En så kallad ”aviso naranja” vilket motsvarar en klass 2-varning är utlyst för kusten på grund av kraftig vind och höga vågor fram till klockan 15 på tisdagen.
I Málaga (bilden) har delar av strandpromenaden stängts i stadsdelarna Pedregalejo och Huelin på grund av höga vågor. Även i Marbella, Torremolinos och Torre del Mar rapporteras det om stängda strandpromenader då vågorna slår upp där folk normalt promenerar och motionerar.

Den boj som finns vid hamnen i Málaga har uppmätt 5,6 meter höga vågor. Väderlekstjänsten Aemet varnar för vågor som kan bli tio meter höga ute till havs.

Solkusten och Costa Tropical i Granadaprovinsen har drabbats av flera stormar denna vinter som har orsakat stora skador på stränder. Nästa vecka är det Semana Santa då högsäsongen för turismen startar upp. Men stränderna kommer inte att kunna åtgärdas före dess.

Marbellas stränder strax sydväst om centrum har fått stora skador. Även i Axarquía-området öster om Málaga är flera stränder i stort sett bortspolade av vågorna. Det gäller inte minst i Torre de Benagalbón på gränsen till Chilches (Vélez-Málaga) liksom Torrox och Caleta de Vélez nära hamnen.

Flera strandrestauranger, så kallade chiringuitos, har fått skador då delar av terrasser och utomhusserveringar har spolats bort.

Först på torsdag ska vädret stabiliseras.

(Foto: Twitter @malaga)