Pressfriheten i Spanien halkar efter

av | maj 3, 2022

Idag är det pressfrihetens dag. Men dagens situation med utökad desinformation och polarisering oroar Reportrar utan gränser. De gröna områdena på kartan (bilden) med Norge, Danmark och Sverige toppar återigen världsrankingen för pressfrihet medan Spanien halkar ner tre placeringar till plats 32 bland 180 länder. Hela 21 europeiska länder ligger före Spanien och länder som vi kanske inte föreställer oss som Namibia, Trinidad, Tobago, Östtimor eller Jamaica.

Informationsklyftorna mellan länder ökar och har aldrig varit större. Och situationen för fri press bedöms som allvarlig. Propagandakriget i Ukraina, desinformation i demokratier och en ökad mediepolarisering.

Läs mer: Spanien just nu – propagandakriget pågår

Enligt Reportrar utan gränser är problemet i Spanien att medier är ”överdrivet polariserade” och ”glömmer bort sitt uppdrag att informera sakligt utan att lägga in politiska ståndpunkter”.

Istället för saklig information får åsikter allt större vikt.

Polarisering och sämre ekonomi i mediebranschen gör att den oberoende pressfriheten backar i Spanien.

Positivt är att attackerna mot journalister har minskat det senaste året. Det finns inte några registrerade fall där journalister har attackerats av coronavirusförnekare eller antivaccindemonstranter som i andra länder.

Elena Blanco Castilla, ordförande vid journalistförbundet i Málaga, skriver i tisdagens nummer av Diario SUR om bakslaget i rätten till information, begränsningar och hinder för den fria bevakningen.

Blanco Castilla oroar sig för dagens politiska ledare som tror att informationen tillhör dem. De respekterar inte en grundläggande regel i en verklig demokrati, där informationens makt ligger hos medborgarna.

Covid-19-pandemin har använts som ett redskap i att begränsa information och möjligheten att ställa motfrågor.

Idag bör vi vara mycket bekymrade över Spaniens dåliga placering på världsrankingen av pressfrihet. Vi behöver reflektera över pressfrihetens försämring och bli medvetna om dess effekter för att inte bli medskyldiga, skriver Elena Blanco Castilla.