Regn, blåst och kyla i stora delar av Spanien

av | apr 20, 2022

Statens meteorologiska byrå AEMET varnar för ett bryskt väderomslag i stora delar av landet idag. Andalusien är en av de fjorton autonoma regioner som omfattas av varningarna. De som är undantagna är bara Galicien, Extremadura och Balearerna samt Ceuta.

Varningarna gäller för regn, stormar, snöfall och kraftiga vågor.

Vad gäller Andalusien så är det orange varning för kraftiga vågor i Granada- och Almeríaprovinserna. Där väntas kraftiga västliga vindbyar med en styrka på upp till 8 samt vågor på tre till fyra meter under hela dagen. I Granadaprovinsen är det gul varning utfärdad för snöfall (i högre terräng, 1.000 – 1.200 m) samt kraftig vind. I Jaén är det gul varning för regn och kraftig vind.

För övriga Spanien väntas vågor utmed kusterna på östkusten, Barcelona och Tarragona med vågor på cirka tre meter. På Kanarieöarna är det gul varning för kraftig vind och höga vågor p.g.a. nordostlig vind med en styrka på 7 (varningen gäller samtliga öar). Den gula varningen för vindar på mellan 70 och 80 kilometer i timmen kommer även att påverka León, Palencia, Burgos, Soria, Segovia, Salamanca, Ávila, Madrid, La Rioja, Navarra, Zaragoza, Teruel, och Castellón.

Samtidigt kommer regnet att ge cirka 20 liter per kvadratmeter på en timme till 60 liter per kvadratmeter på 12 timmar i Guipúzcoa, Navarra, Huesca, Gerona, Barcelona, Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante, Murcia och Jaén, vilket innebär gul varning. För Medelhavsprovinserna Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante och Murcia tillkommer risk för stormvindar.

Aemet har utfärdat en gul varning för snöfall i Asturien, León, Palencia, Burgos, Soria, Ávila, Madrid, Navarra, La Rioja , Huesca, Teruel, Lérida, Cuenca, Guadalajara, Castellón, Valencia, Jaén och Granada från cirka 900 till 1 000 meter över havet.

Onsdagens väderfenomen med kraftiga regn och stormar kommer framförallt att vara märkbart i den östra delen av Iberiska halvön, i väster kan det bli betydligt lugnare. Dessutom förväntas en kraftig temperatursänkning som lokalt kan uppgå till över tio grader kallare temperatur.

Det ostadiga vädret förväntas vara fram till söndag.