Rekordhög koncentration av dammoln över Solkusten

av | mar 15, 2022

Igår var det Murciaregionen som drabbades värst. Och på tisdagen färgades himlen röd över den spanska Solkusten efter sandstormen kallad calima som fört med sig dammoln från Sahara i Afrika.
”Det är historiskt. Aldrig någonsin har det varit så hög koncentration av dammpartiklar, det är mycket ovanligt och jag minns inte när det var så här senast” säger Jesús Riesco, chef vid väderlekstjänsten Centro Meteorológico i Málaga till Diario SUR.

Damm, pulver eller fin sand från Sahara. Det finns många uttryck i folkmun för fenomenet som har sitt ursprung i Saharaöknen. Gator, utomhusmöbler, bilar, ja allt färgas smutsrött och får samma färg som himlen.

Även om Costa del Sol och Costa Tropical drabbas har östra delen av Iberiska halvön påverkats mest. Det vill säga från Almería och vidare mot Murcia och Valencia samt ögruppen Balearerna.

När stormen Celia drog in över Iberiska halvön så förde en stark sydlig vind från den afrikanska kontinenten in dammoln. De kommer att ligga kvar tills torsdag.

Det regniga vädret fortsätter och väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) har utlyst ”aviso amarillo” vilket motsvarar en klass 1-varning fram till klockan 22 idag tisdag för Costa del Sol och inlandet vid Guadalhorce. Det betyder att det kan komma 15 mm regn på 60 minuter.

Under måndagen föll det mest nederbörd vid río Turón i Ardales i Málagaprovinsen som fick 106 mm.

(Foto: Fredrik Faberklev)