Sänkt skatt eller direktstöd – regeringen funderar

av | mar 17, 2022

Skattesänkningar på el, gas och drivmedel eller direkt stöd. Det är frågan som den spanska regeringen funderar på. Ett svar ska komma den 29 mars. Men oppositionen anser att regeringen handlar långsamt.
Ett första möte har hållits mellan regeringen och det största oppositionspartiet Partido Popular samt med Ciudadanos och PNV för att nå en överenskommelse kring de ekonomiska och sociala konsekvenser som kommer av kriget i Ukraina. Mötet under gårdagen avslutades utan några framsteg eller resultat.

Enligt Partido Popular har regeringen inga konkreta förslag på bordet. Enligt de baskiska nationalisterna beskrev regeringen bara vissa huvudpunkter i sin plan.

Den socialdemokratiske ministern Félix Bolaños som var ordförande vid mötet med ansvar att leda samtalen ska åtgärder vidtas för att få ner priserna på el, gas och drivmedel. Men frågan är hur.

Partido Popular och Ciudadanos vill se skattesänkningar. Det är något som socialdemokratin historiskt inte vill se.

Regeringspartiet PSOE menar att en skattesänkning inte är tillräckligt effektivt. Det lutar åt direktstöd (läs bidrag).

Varför ska spanjorerna behöva vänta till den 29 mars, undrar oppositionen.

– Redan igår var det för sent, säger Partido Populars talespersonen, Cuca Gamarra.

Med högre drivmedelspriser får även spanska staten in mer pengar. Skatten på drivmedel är en helig ko.

Här i Spanien är drivmedel belagda med två skatter, dels moms (iva) och IEH (Impuesto Especial de los Hidrocarburos) som är en särskild skatt på kolväten.

Det betyder att skatter och avgifter blir mer än hälften av det pris vi betalar. För en liter bensin är 55 procent skatter, 15 procent distributionskostnader och 30 procent är kostnaden för själva råvaran.

När det gäller diesel är skattetrycket något lägre, 50 procent. Distributionskostnaderna är cirka 14 procent och priset på råvaran stiger till 36 procent.