Sanktioner drabbar ryska kolonin på Solkusten

av | mar 2, 2022

Med modellen ”Golden Visa” har rika ryssar fram till nu fått uppehållstillstånd eller visum om de förvärvat fastigheter värda mer än 500.000 euro på Solkusten. Med införda sanktioner mot ryska banker stryps möjligheten för överföringar av pengar från ryska banker. Det drabbar redan ryska medborgare på Costa del Sol.
Rubeln sjunker som en sten och har tappat nästan en tredjedel av sitt värde samtidigt som räntorna stiger. De sanktioner som nu införs mot Ryssland ger en kedjereaktion som även märks bland ryssar på Solkusten, skriver Diario SUR på onsdagen.

Enligt Spaniens motsvarighet till Statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) fanns det ifjol 7.379 mantalsskrivna ryska medborgare i Málagaprovinsen varav 2.800 var bosatta i Marbella kommun.

Kredit- och bankkort utställda på ryska banker fungerar inte längre i Spanien liksom betalningsmetoder som Apple Pay och Google Pay.

Svetlana Ciliuta som är president i den största ryska föreningen på Costa del Sol, Nash Dom, säger till tidningen att många av de ryssar som bor på Solkusten har sina konton i Ryssland. I Marbella finns många fall där mamman och barnen bor permanent medan pappan arbetar i Ryssland och är den som skickar pengar.

Även presidenten för utlänningarnas sammanslutning Asociación de Residentes Extranjeros på Costa del Sol, Ricardo Bocanegra, bekräftar oron i den ryska kolonin när inte privatpersoner får fram pengar.

Tidningen tillägger att inga ryssar önskar svara på frågor eller ha med sina namn.

I Marbella finns en rysk koloni med hög standard. De har barnen i internationella skolor. Hur barnens skolgång och övriga räkningar ska betalas pekas ut som ett växande bekymmer.