Solkusten har ett av de högsta självmordstalen i Spanien

av | maj 2, 2022

Tillsammans med Galicien och Asturien har Málagaprovinsen och Solkusten de högsta självmordstalen i Spanien. Nu inleder regionsjukhuset i Málaga ett program med namnet ”självmordskod” med målet att upptäcka och förhindra beteende som leder till självmord. Solen lyser från en blå himmel nära 300 dagar om året. De höga självmordstalen på Solkusten och Málagaprovinsen överraskar.

Faktum är att man inte vet orsaken.

– Vi vet inte orsaken, det vi vet är att självmordstalen är högre här än på andra håll, säger läkaren Antonio Bordallo vid sjukhuset Hospital Regional i Málaga.

I torsdags presenterade Bordallo ett projektet som ska förhindra beteenden som utlöser självmord. Samtidigt som Spanien saknar en nationell plan för att förhindra självmord så beskrivs satsningen vid regionsjukhuset i Málaga som ett nytt verktyg.

2013 var det 83 självmord i Málagaprovinsen för att 2019 öka till 122. Det är officiella siffror men i verkligheten är de högre. Det finns ett mörkertal.

Varje dag är det tio eller elva personer i Spanien som tar sina liv. Lägg till 70.000 självmordsförsök om året.

Självmorden är dubbelt så många jämfört med de som förolyckas i trafiken. I Andalusien tar mellan 700 och 800 människor sitt liv årligen, sa Antonio Bordallo i samband med en pressträff.

Även om det inte finns några exakta siffror tros självmorden har ökat under pandemin med nationellt nödläge och karantän. Antalet samtal som inkommit från personer med självmordsbeteende har nämligen ökat.

Det är i huvudsak män (75 procent) som tar självmord. Däremot är självmordsförsöken vanligare bland kvinnor (60-70 procent) än bland män (40-30 procent).

Hälsovårdsmyndigheterna ser även en ökning av självmordsbeteende bland ungdomar.

Det program som myndigheterna lanserar är att självmord måste synliggöras så att det upphör att vara tabubelagt för att i stället förebyggas.

Det har tidigare funnits en oskriven tystnadspakt om självmord. Myndigheterna har helt enkelt varit rädda för att det skulle bidra till fler självmord om ämnet diskuterades.

– Men du kan inte förhindra något som är dolt eller okänt. Målet med projektet är att självmord inte är ett alternativ, säger den andalusiska regeringens delegat i Málaga, Patricia Navarro (t.v. på bilden).

Det nya programmet ska förhindra självmord. Ett protokoll aktiveras och hjälp sätts in när en person med självmordsbeteende anländer till sjukhusets akutmottagning. Varje fall ska noggrant följas upp. Patienter och anhöriga ska få material med information om hur självmord kan förebyggas.

Fall där personer försökt ta livet av sig måste följas upp. Under de första 72 timmarna efter ett självmordsförsök finns det en betydande risk att försöket upprepas.

(Foto: Junta de Andalucía)