Spanien undgår kaos vid flygplatser

av | jun 1, 2022

Flera länder och flygplatser i Europa brottas med hundratals meter köer till pass- och säkerhetskontroller. Från Stockholm Arlanda och Köpenhamn Kastrup rapporteras det om flygkaos och resenärer som missat avgångar.
Underbemannade säkerhetskontroller skapar irritation och osäkerhet.

I Sverige är kritiken omfattande mot det statliga bolaget Swedavia som uppenbart inte har gjort läxan efter pandemin och planerat för framtiden.

Swedavia-chefen Jonas Abrahamsson tycks uppenbarligen ha det bra och lyfter en månadslön på 369.000 SEK vilket är dubbelt så mycket som statsministern.

Spanien har hittills klarat sig undan från det värsta kaoset även om det har funnits enstaka timmar eller dagar med längre köer till pass-och säkerhetskontroller än normalt.

Spanien är ett av världens största turistländer och av den anledningen är kapaciteten med säkerhetspersonal omfattande vid flygplatser.

I grannlandet Portugal meddelade chefen för inrikes administration, José Luis Carneiro, att personalstyrkan vid flygplatser i Porto, Faro och Lisabon förstärks med 82 procent eller 529 personer. Förstärkningen sker från 2 juni och fram till juli då personalen vid säkerhetskontroller ska vara fulltalig.

Det har förekommit köer vid flygplatser i Portugal där resenärer fått vänta upp till fem timmar. Det gäller utrikesresenärer till/från länder utanför Europa.

Det rapporteras om liknande problem i Amsterdam, Bryssel, Dublin och Manchester.