Spanjorer hamstrar solrosolja – så slår Ukrainakriget mot Spanien

av | mar 9, 2022

Högst fem liter solrosolja per hushåll. Det beskedet ger matvarubutiker som Mercadona, Carrefour och Lidl efter att solrosolja har börjat hamstras. Kriget i Ukraina påverkar det spanska vardagslivet i allt högre grad.
Kriget i Ukraina gör att många familjer fyller på sitt lager med solrosolja. Eftersom Ukraina och Ryssland är bland de största producenterna i världen finns det en oro för att denna produkt ska ta slut.

För att undvika leveransproblem har stora livsmedelskedjor som Mercadona, Carrefour och Lidl infört en gräns på högst fem liter till varje kund.

Men enligt konsumentorganisationen OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) finns det ingen anledning till oro. Den olja som säljs nu är från förra årets skörd, det vill säga före krigets utbrott.

Det finns även andra prisvärda vegetabiliska oljor som soja-, raps- eller oliv. Spanien är dessutom världsledande producent av olivolja.

Bäst före-datum
Konsumentorganisationen beklagar den gräns som livsmedelskedjor har infört eftersom det bara skapar oro bland konsumenter och driver på prishöjningar. OCU varnar även konsumenter för att solrosolja har ett bäst före-datum på cirka ett år och att oljan därefter mister kvalitet.

Många minns säkert de första veckorna under pandemin när toalettpapper tog slut i spanska butiker.

Läs mer: De första flyktingarna från Ukraina har anlänt till Málaga

Kriget i Ukraina påverkar livet i Spanien i allt högre grad. Förutom skenande el- och drivmedelspriser stiger priserna på bröd, kött och öl.

Ukraina är bland de främsta exportörerna av majs och solros till Spanien och den fjärde när det gäller vete. Spanien importerar 2,7 miljoner ton majs årligen från Ukraina.

Redan i februari låg inflationen på 7,4 procent på årsbasis och det finns risk för att kriget pressar upp inflationen ytterligare. Med dyrare mat minskas hushållens köpkraft vilket skadar den privata konsumtionen.

Torka
Spanien importerar även stora mängder spannmål och djurfoder från Ukraina. Läget bedöms bekymmersamt för Spanien där flera regioner i nuläget upplever svår torka. Det gör att behovet av spannmål och djurfoder ökar.

Ukraina är även viktig aktör inom bilindustrin med tillverkning av halvledare. Kriget förvärrar redan bristen på halvledare. Det drabbar i huvudsak Volkswagen, Audi, BMW och Renault. Flera bilfabriker har minskat antalet skift.

Drivmedelspriserna ökar också i Spanien. Rent generellt har sedan kriget i Ukraina inleddes en liter bensin stigit med mer än 20 céntimos medan en liter diesel ökat med mer än 30 céntimos.

Stigande drivmedelspriser ger dyrare transporter. Det blir konsumenterna som får betala mer för varor och tjänster.

Att priser på livsmedel och drivmedel ökar får även konsekvenser inom turistnäringen och vid serveringsställen.